Zabranjen promet mesa i proizvoda od mesa poreklom iz Mađarske i Rumunije (SRB)

Zbog sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja odlučeno je da se zabrani promet mesa i proizvoda od mesa poreklom iz Mađarske i Rumunije na pijacama. Odluka o zabrani prodaje i kupovine mesa doneta je na današnjem sastanku u sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga.
Zabrana je doneta na osnovu Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o veterinarstvu. Uzeta je u obzir i Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave i širenja afričke kuge svinja u Srbiju.
“S obzirom na povećanu opasnost od unošenja ove zarazne bolesti u Srbiju sprovodiće se pojačan nadzor svih nadležnih inspekcijskih službi. Nadzor će biti obavljan na svim prodajnim mestima van poslovnog prostora, na pijacama, u svim lokalnim samoupravama u okrugu. Preduzimaće se i odgovarajuće sankcije u cilju zaštite svake opštine, a time i cele države, od pojave i širenja ove zarazne bolesti. Ova bolest može naneti ogromne štete uzgoju svinja i našoj privredi”, saopšteno je iz Srednjobanatskog upravnog okruga.
Sastanku su prisustvovali predstavnici komunalnih inspekcija svih opština sa područja Srednjobanatskog okruga. Takođe, bili su prisutni i predstavnici Policijske uprave Zrenjanin i JKP “Pijace i parkinzi” iz Zrenjanina. Šef Odseka republičke veterinarske inspekcije apelovao je da se i komunalna inspekcija, u saradnji sa drugim nadležnim službama, u okviru svojih nadležnosti, uključi u prevenciju afričke kuge svinja.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor