Proizvođači zadovoljni prodajom i cenom zelene salate (SRB)

Zelena salata prvo je povrće u kalendarskoj godini, koje iz domaćih plastenika, stiže u prodaju. Salata je tražena, pa su proizvođači zadovoljni i prodajom i cenom.
Oko 2.500 komada sveže, zelene salate stiže ovih dana na tržište iz plastenika Gorana Milosavljevića. Prvo je sveže povrće na tržištu pa je Goran zadovoljan prodajom.
“Posejana je salata 1. oktobra, a rasađena početkom novembra. Seča salate počela je pre desetak dana i biće gotova u narednih desetak dana. Trenutno salatu prodajem u Somboru na veliko, a ovde u Kljajićevu sam prodajem na pijaci. Somborska pijaca mi je najveće tržište, ali nemam vremena da sam prodajem pa za pijacu u Somboru prodaja ide na veliko. Ove godine zadovoljan sam cenom, jer na veliko salatu prodajem za 35 dinara. Inače je od 25 do 28 dinara, ali sada nema salate na tržištu, pa je i cena malo veća”, kaže Milosavljević.
Salata je posađena na foliji, što je po Goranovom iskustvu bolje nego da je sađena u zemlju.
“Nema vlage koja bi odozdo uticala na salatu, nema truleži i salata je čista kada se seče. Nema pranja, već seča i slaganje u kutije”, kaže ovaj povrtar.
Goran se proiozvodnjom salate u plasteniku bavi dve godine, ali salatu na otvorenom proizvodi 15 godina. Salata na otvorenom stiže u novembru i decembru. Goranovo iskustvo pokazuje da je na tržištu robu najlakše prodati na početku i na kraju sezone. Tada je i cena najviša.
Ali salata nije jedino povrće iz Goranove proizvodnje. Čim se poseku i poslednje glavice salate u plastenik ulazi novo povrće.
“Posle salate ovde dolazi oko 8.500 struka rasada paradajza koje prodajem u Somboru i Kljajićevu na pijaci”, kaže Goran.
Ono što je važno za plasteničku proizvodnju jeste grejanje i odgovarajuća temperatura, koju Goran stalno prati i kontroliše, a uređaj koji koristi omogućava mu da tu kontrolu vrši iz svoje kuće.

Izvor: RTV

Foto: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor