Presjek sedmice 18.02.–22.02.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ

I pored pojačane ponude kukuruza, cijena na domaćem tržištu ostala je ne promijenjena. Prema informacijama sa terena kukuruz vještački suv na istočnim paritetima pregovarao se od 1.00-1.02Kn/kg+pdv, dok se na zapadnim paritetima prgovarala cijena i do 1.05Kn/kg+pdv. U toku sedmice, povećalo se interesovanje za uvoz kukuruza od strane kupaca sa Kosova. Pregovori za vještački suv kukuruz vodjeni su po cijeni od 141-144.00Eur/t(HR/SRB(Kosovo)). U izvozu prema EU, postizala se cijena od 145.00Eur/t(HR/EU). Prema Bosni nisu zabilježene zvanične realizacije, s obzirom da je cijena kukuruza, još uvijek nekonkurentna u odnosu na region.

PŠENICA

I ove sedmice vlada interesovanje za nabavkom pšenice na domaćem tržištu. Interesovanje uglavnom vlada za drugom i trećom klasom. Zvanično trgovanje za pšenicu druge klase Sistem bilježi po 1.43Kn/kg+pdv, dok su kupci za treću klasu spremni platiti cijenu od 1.30-1.33Kn/kg+pdv. Takođe, u Sistem su pristizale i ponude pšenice u izvozu ka tržištu Bosne. Zvanična realizacija za poboljšivač išla je po 205.00Eur/t (HR/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Manjak operativnog stočnog brašna i mekinja na domaćem HR tržištu zadržao se i ove sedmice. Uglavnom se isporučuju količine po ranije sklopljenim ugovorima. Pregovori na terenu vode se po cijeni od 1.15-1.20Kn/kg+pdv (fco UTOVARENO). Nekonkurentna cijena u odnosu na tržišta okruženja razlog su zbog kog je izostala izvozna ponuda za ovu semicu.

SOJINA SAČMA

Cijene sojine sačme, 46% proteina, Brazil, rinfuz, stabilna je za ovu sedmicu. Prema informacijama sa terena za ovu sedmicu pregovarala se cijena u rasponu od 2.48-2.52Kn/kg+pdv (fco KUPAC). U luci Kopar, zabilježen je blagi pad cijene, pa su se pregovori za ovaj tjedan vodili po 320.00Eur/t(SLO/HR).

 

Izvor: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor