PIK Južni Banat godišnje proizvede 20.000 tona voća (SRB)

Kompanija PIK Južni Banat iz Bele Crkve, čija je delatnost voćarsko-vinogradarska proizvodnja, godišnje proizvode 20.000 tona svežeg voća. Čak do 90 % robe plasiraju van granica Srbije, najviše u Rusiju, a cilj im je da povećaju učešće na drugim tržištima, i to u Evropskoj Uniji i na Bliskom Istoku, otkrivaju za eKapiju.
Osim toga, kompanija poseduje i rasadničarsku proizvodnju voćnih sertifikovanih sadnica jabuka, podloga jabuke i dunje, kao i proizvodnju ratarskih kulutra, a u proizvodnom sastavu pored jabuka, imaju i breskve, nektarine, grožđe i trešnje.
Najveći udeo u ukupnoj proizvodnji, ipak, ima proizvodnja jabuka, kažu za eKapiju iz kompanije PIK. Na plantaže, površine 350 ha, koje se nalaze na lokalitetu Bele Crkve, svake godine niču novi zasadi jabuke pod knip i magnum sadnicama.
U svom posedu imaju i hladnjaču Agromarket kapaciteta 6.000 tona, koja sadrži 21 komoru sa ULO i DCA atmosferom i 2 regalne komore za gotovu robu, a u proizvodnom sistemu nalazi se najsavremenija mašina za predklasiranje jabuke, Maf Roda koja ima kapacitet od 10t/h, kao i mašina za klasiranje Aweta kapaciteta 5t/h.
Godišnje iz rasadnika tržištu ponude više od 300.000 sertifikovanih sadnica jabuke, 500.000 sertifikovanih podloga jabuke i dunje, i oko 500.000 sertifikovanih okaca jabuke i kruške.- Kada isporučujemo plodove brinemo se da pakovanje bude u skladu sa svim parametrima kvaliteta i da do vas stignu vrhunski plodovi originalnog ukusa. Zato naše jabuke pakujemo u 3 različite vrste ambalaže gajbice, kese i kutije.
Iz tog razloga, kompanija poseduje i mašinu za pakovanje jabuke, sa dve linije, kapaciteta 4-6 t/h po liniji.
– Ceo proces je u potpunosti automatizovan tako da se ambalaža spušta toboganima sa galerije direktno na mašinu. Potom ambalaža prolazi sredinom mašine između radnika koji samo pakuju, dok robot sam uzima prazne palete, a paletizator pakuje punu ambalažu na paletu. Posle ovoga, šatl prevozi punu paletu do strepera, gde se obavljanja postavka ivičnjaka i vezivanje PVC trakom i paleta je spremna za utovar.
Kada je u pitanju izvoz, iz kompanije objašnjavaju da čak do 90% robe plasiraju van granica Srbije. – Sveže proizvedeno voće prodajemo kao takvo, u zavisnosti od kategorija kvaliteta.
Sajam u Berlinu Fruit Logistica
Za sajam u Berlinu ističu da je najznačajnija manifestacija tog tipa u Evropi.
– Važno je biti prisutan, upoznati se sa novim trendovima. Imali smo priliku da se predstavimo i da upoznamo nove potencijalne klijente i dobavljače. To je manifestacija koju vredi posetiti – zaključuju iz kompanije.
Upoznavanje sa novim klijentima, iz nama novih potencijalnih tržišta su više nego zanimljivi susreti koji mogu da se postignu na navedenom sajmu. Imali smo značajne susrete I verujem da ćemo ostvariti saradnju.
Planovi za budućnost
Kada su u pitanju planovi, iz PIK-a kažu da je jedan od prioriteta pronalaženje novih tržišta.
– Praćenje trendova u svim segmentima od proizvodnje, čuvanja, sortiranja,pakovanja, realizacije proizvoda, su osnov za pozicioniranje na sve zahtevnijem tržištu. Svakako, jedan od prioriteta u narednom periodu je i pronalaženje novih tržišta. Najvećim delom smo prisutni na tržištu Ruske Federacije a strategiju zasnivamo na tome da povećamo ućešće drugih tržišta u ukupnoj realizaciji, i to na tržišta Evropske Unije i Bliskog Istoka – objašnjavaju za eKapiju.
PIK Južni Banat iz Bele Crkve je osnovan davne 1960 godine, kao društveni kombinat a već 15 godina je privatna kompanija koja posluje kao član Agromarket grupacije.

Izvor: eKapija

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor