Kako rešiti probleme poljoprivrednika? (SRB)

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali su danas sa poljoprivrednicima pirotskog okruga o tome koji su njihovi problemi i kako sarađuju sa stručnjacima poljoprivredne službe i lokalne samoupave.
Najveći problemi poljoprivrednika pirotskog kraja su: kašnjenje u isplati subvencija, loši pristupni putevi, obimna administracija prilikom konkurisanja u Ministarstvu i nadležnost na području parka prirode Stara planina.
To su poljoprivrednici naglasili u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Stručne službe i lokalne samouprave. Zaključak je da zajedničkim radom treba rešavati sve ove probleme. Predstavnici Ministarstva obišli su i dve uspešne farme u selu Poljska Ržana. Farma Saše Ćirića, jedina je u ovom delu Srbije u kojoj se odgajaju priplodne koke nosilje.
“Ovaj objekat je najsavremenijeg tipa, ali je gornji sprat prazan, jer su uluganja u ovu vrstu proizvodnje ogromna i ne možemo sve da uradimo sopstvenim sredstvima. Nadam se boljem kreditiranju i subvencionisanju priplodnog materijala u budućnosti”, kaže farmer Saša Ćirić.
Prioritet Ministarstva poljoprivrede je da što više mladih ostane na selu i da se bavi poljoprivredom.
“Država subvencioniše mlade poljoprivrednike. Imamo ovu meru već tri godine, veoma je uspešna i dosta se mladih poljoprivrednika javlja. Ali tu imamo problem infrastrukture. Oni u svom selu u kome hoće da naprave proizvodnju nemaju uslove za život, a to je put, rasveta, voda. I mi kao Ministratsvo i lokalne samouprave moramo o tome da vodimo računa”, objašnjava Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.
Ministarstvo uvažava zahteve poljoprivrednika, rečeno je na skupu u Pirotu. Najbolji dokaz za to je činjenica da je juče usvojena odlukama o regresiranom gorivu. Za ove namene Država je izdvojila dodatne dve milijarde dinara.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor