Presek nedelje 18.02.-22.02.2019. Gea Agronet (SRB)

PŠENICA
Cena merkantilne pšenice svih kategorija je i tokom ove nedelje bila u padu. Ipak, veća ponuda i značajniji pad cene zabeležen je kod pšenice slabijeg kvaliteta (73-75hl).Ponuda je bila veća od potražnje, kao kupci su se uglavnom javljali domaći potrošači, dok su izvoznici u region i na barže bili manje aktivni.

KUKURUZ
Ovu nedelju nastavlja se slabije interesovanje izvoznika na barže i veća ponuda u odnosu na tražnju što je uticalo na dalji pad cene kukuruza u ponudi i realizaciji.

SOJA
Odsustvo izvoza, snižavanje otkupnih cena velikih domaćih prerađivača, i još uvek velike raspoložive količine soje na tržištu (rod 2017. i 2018.) uticali su ove nedelje na pad cene soja zrna. Kupci su bili domaći prerađivači i trgovci, ali po znatno nižim cenama nego prošle nedelje.

JEČAM
Za razliku od prethodnog perioda kada je ponuda ječma bila izuzetno mala , ove nedelje ponuda se povećava i premašuje tražnju što je uticalo na pad cene.

STOČNO BRAŠNO
Na tržištu pšeničnog stočnog brašna ove nedelje bez promena. Cena je bila stabilna, a ponuda je zadovoljavala potrebe kupaca.

MINERALNA ĐUBRIVA
Pad cene azotnih formulacija đubriva se nastavlja i dalje, a posebno je primetno kod UREA-Rusija. Ove nedelje najviše se tražio AN (ruski, mađarski i kutinski) ali ga je i najmanje bilo u ponudi. Ponuđači najavljuju prispeće barži sa novim količinama AN-Rusija i AN-Kutina za početak marta. Kupci su se interesovali i za kupovinu NPK 16x16x16-Rusija i NPK 15x15x15-Rusija, čije cene takođe imaju blagu tendenciju pada. Sistem je zabeležio trgovinu AN-Rusija, Mađarski, KAN-Rusija i Borealis, UREA-Rusija 25/1 i BIG BAG i NPK 3×16-Rusija.

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor