Čakovečki mlinovi: Poslovni prihodi u 2018. porasli 5.4% (HR)

Čakovečki mlinovi d.d. su u 2018. godini ostvarili 169,9 milijuna kuna poslovnih prihoda što je povećanje od 5,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Grupa je u 2018. godini ostvarila 1,386 milijardi kuna konsolidiranih prihoda što čini blagi pad od 1,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prvenstveno je taj pad ostvaren u segmentu trgovine smanjenjem aktivnosti u segmentu veleprodaje, te kao posljedica stupanja na snagu Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama čime je u travnju i svibnju došlo do poremećaja u opskrbi robama izazvane nesigurnostima u načinu primjene tog Zakona. Prerada pšenice je na istoj razini kao i prošle godine. Prerada kukuruza rasla je za 5% , a raži i ječma 6,5%.

Sve se vrste brašna i krupica prema industrijskim kupcima isporučuju planiranom dinamikom. Istovremeno pakiranja brašna od 1kg i 5kg prema svim maloprodajnim kupcima bilježe rast. Segment kaša (ječmene i hajdinske) iz razdoblja u razdoblje ostvaruje konstantan rast. U 2018. smo u suradnji s lokalnim distributerom pokrenuli prodaju maloprodajnih pakiranja u Bosni i Hercegovini. Distribucijomsu pokriveni svi značajniji maloprodajni lanci u toj državi. Vizualni identitet svih maloprodajnih pakiranja je moderniziran i unaprijeđen.

Ambalaža je vizualno pročišćena, naglašeni su elementi koji utječu na percepciju kupaca i koji utječu na odluku o kupnji. U trećem kvartalu su zamijenjena i sva pakiranja kaša i mlinaca čime je proces modernizacije završen i na policama se sada nalaze samo nova pakiranja. Ovaj proces je popraćen marketinškom kampanjom sa svrhom približavanja kupcima novog izgleda pakiranja i jačanja svijesti o brendu i dugogodišnjoj tradiciji Čakovečkih mlinova.

Kampanjom je pokriveno i novo tržište Bosne i Hercegovine. Rezultati tih marketinških aktivnosti se ogledaju u povećanoj prodaji u svim segmentima. Pekarska je proizvodnja u cijelog grupi kumulativno je na razini ostvarenih prihoda na razini prethodne godine. Smrznuti polu-pečeni proizvodi i dalje rastu u udjelu, asortiman pekarskih proizvoda se unapređuje. Pekarske kuće na obali su kvalitetno odradile turističku sezonu, sezona je zbog lijepog vremena produžena te se je to pozitivno odrazio i na rezultat.

Maloprodajni biznis grupe ima rezultat na razini prošle godine usprkos problemima s dobavom roba kao posljedicom primjene ZNTP. U Trgostilu su rekonstruirana dva objekta i otvorena četiri nova. Trgovina Krk je završila s optimizacijom procesa nakon akvizicije Kvarner Punat trgovine u 2017. Pokretanjem postupka likvidacije nad društvom Kvarner Punat Trgovine d.o.o. u drugom kvartalu godine privodi se kraju i zadnja faza u procesu akvizicije društva u poslovanje Trgovinu Krk d.d. Malinska.

Ukupni rashodi grupe u odnosu na 2017. su manji za 1,8% unatoč značajnom povećanju troškova plaća. To smanjenje je uglavnom rezultat boljih uvjeta nabave trgovačke robe i internih optimizacija poslovanja. Plaće su povećane u svim članicama grupe između 5% (u proizvođačkom djelu) i 10% (u trgovačkom djelu) s ciljem nagrađivanja predanog rada naših radnika. Kumulativno je trošak plaća povećan za 13% odnosno 22 mil kn. Problemi s fluktuacijom radne snage postoje kao i u cijeloj državi, ali to je očekivano i u budućnosti će te fluktuacije biti relativno normalna pojava.

 

Izvor: seebiz

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor