Kontrola južnog voća od granice do rafova (SRB)

Voće i povrće koje se uvozi u Srbiju i nalazi se na tržištu ima visok nivo bezbednosti za potrošače, saglasni su Srđan Arsić, fitosanitarni inspektor i Novica Miletić, profesor Poljoprivrednog fakulteta.
Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz mandarina poreklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida. Detaljnijim analizama utvrđeno je da je reč o pesticidu “fenvalerat” koji se nalazio u većem procentu od dozvoljenog za ljudsku upotrebu.
Gostovanje Srđana Arsića i Novice Miletića u Jutarnjem programu
Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, fitosanitarni inspektor Ministarstva poljoprivrede Srđan Arsić rekao je da se kontrola poljoprivrednih proizvoda, među koje spada i južno voće, obavlja na granici na mestima gde je određeno da se ti proizvodi mogu uvoziti. Kako je dodao, tom prilikom se kontrolišu svi proizvodi.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Novica Miletić preporučuje da se voće i povrće dobro pere čistom vodom jer se time može odstraniti deo pesticida.
Upozorava, međutim, da se ljuštenjem jabuka odstranjuje i hranljivi deo tog proizvoda. Miletić ističe da pranje sodom bikarbonom prelazi u hipohondriju i naglašava da je dovoljno proizvode oprati samo vodom.
Kada je reč o alergijskim reakcijama, Miletić je rekao da pre svega treba utvrditi da li su one izazvane pesticidima.
“Voće i povrće pati od mnogih bolesti i štetočina, ali proizvođači treba da vode evidenciju u poljoprivrednom kartonu koliko pesticida mogu da nabave i koriste”, naveo je Miletić.
Ističe da u dobroj poljoprivrednoj praksi treba tretirati biljke koliko je potrebno, poštovati pravila struke. “Dobar proizvođač neće previše da prska jer i to košta”, kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta.
O uvozu suvog voća
Kada je reč o uvozu suvog voća, Arsić je rekao da je procedura identična, a u njima se mogu naći i ostaci teških metala, i zato se i rade hemijske analize.
“U prošloj godini je bio jedan posto zabrane na svim nivoima – i po zdravlju bilja i po bezbednosti hrane, tako da građani mogu biti sigurni da je roba koja se nađe u prometu ispravna”, naveo je Arsić.
Istakao je da se voće i povrće testira u 38 akreditovanih laboratorija konkursom izabranih kod Ministarstva poljoprivrede.
Miletić je rekao da Srbija prednjači u broju pesticida i da ima blizu 800 preparata, a sedam, osam na bazi iste aktivne materije.
“Ta registracija pesticida prolazi proceduru i fizičko-hemijske analize”, kaže Miletić.
Na pitanje kako jabuke u marketima imaju visoki sjaj, Miletić objašnjava da je cilj proizvođača da jabvuka bude zdrava, jer tako traži tržište i dodaje da se to postiže tako što se tokom vegetacije zaštitom sprečava oštećenje od insekata.
Zatim su, kaže, određena dva tretiranja za trulež u voćnjaku i onda se poizvodi čuvaju u hladnjači.
Masnoća ploda je prirodna, a jabuka u određenim uslovima luči kap rose.
“U određenim zemljama, na primer u SAD, zbog dugog transporta potapaju se u vosak, koji se kasnije skida, i taj vosak nije štetan po zdravlje. Kod nas to nije zaživelo”, rekao je Miletić.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor