Savetovanje za poljoprivrednike – šta i kako sejati, da li država dovoljno pomaže? (SRB)

Sedmo savetovanje poljoprivrednika pod nazivom “Dobar dan domaćine” u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu dalo je odgovore na neka od pitanja koja muče ratare pred prolećnu setvu, ali na mnoga nisu dobili odgovore.
Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka poljoprivrednici u Staparu bili su državni rekorderi u proizvodnji pšenice i kukuruza. Danas, oni koji rade manje površine od 10-50 hektara, ne uspevaju da uhvate korak i stabilizuju svoja gazdinstva jer kažu da su razlike u ceni ulaganja i gotovih proizvoda toliko male, da uništavaju proizvođače. Pšenica je u otkupu bila 16 dinara, a danas je trgovci prodaju za 26.
“Ulaganja su jako velika i mi ne možemo da nađemo raskorak. Mi tu na jednom jutru ako dobijemo stotinjak evra u dobroj godini, mi smo jako u plusu. Ako bude dobra godina mi smo na nuli. Znači sa 50 hektara imamo jako malo da živimo i porodicu ishranimo”, kaže Aleksandar Stajšić, iz Stapara.
Dugogodišnji proizvođač repe Vladimir Ivkov kaže da subvencija od 20 dinara po litri goriva neće mnogo pomoći malim proizvođačima, ali bi pomoglo da se promene uslovi ugovaranja proizvodnje.
“Mi smo od šećerane dobijali premije za setvu repe. A sad nam šećerana 40, 50 posto uzme sa savremenim mašinama 50 posto na prljavštinu. U Nemačkoj ne može da dostigne ni pet posto prljavština. Ne mogu da shvatim. Razlog je najveći u tome, korigovanje cena. Izvoz nama diktira il ne diktira ja to ne znam,. Već 40 godina sam na selu, 10 hektara radim, nisam neki velik, sve teže i teže”, jada se Ivkov.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ove godine planira da na konkursima podeli 1,3 milijarde za razvoj poljoprivrede, od kojih 250 miliona mladima. Smatraju da se treba posvetiti proizvodnji profitabilnih kultura na malim površinama.
“I ove godine će moći da apliciraju samo poljoprivredni proizvođači iz seoskih sredina koji do sada nisu registrovali poljoprivredno gazdinstvo, nego u toku poziva će registrovati poljoprivredno gazdinstvo i opet ćemo forsirati intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju”, objašnjava Vladislav Krsmanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara z poljoprivredu.
U Apatinu, Somboru i Odžacima ove godine prvi put je zabeleženo manje površina pod pšenicom i to za 4.000 hektara. To nije dobro smatraju stručnjaci, ali naglašavaju da kod ostalih strnih kultura površine su konstantne , čak i rastu.
“Površine pod ječmom gde je praktično sve ugovorena proizvodnja su stabilne i svake godine se povećavaju, tako da je to veoma interesantno i što se tiče uljane repice, tu se nastavlja povećanje površina iako su bili nepovoljni uslovi za jesenju setvu”, ističe dipl. ing. Vladimir Sabadoš, direktor PSS Sombor.
Sve više je onih koji se okreću intenzivnoj proizvodnji, pre svega lekovitog bilja, pa su i ogledi koje radi PSS Sombor, mnogima pomogli da počnu ovu proizvodnju bez obzira što postoje problemi u organizovanom otkupu i plsamanu.
“Ono što je u našoj okolini dosta aktuelno, to je lavanda, mislim da može da se gaji, čak je i u saradnji sa gradom Somborom, čak i prekogranična saradnja sa Mađarskom, ostvaren jedan projekat , pa ćemo videti kako će to da zaživi. Takođe, imamo proizvođače koji gaje hinaceu, valerijanu, kamilicu, vrlo uspešno”, napominje Zoran Boca, savetodavac.
Stručnjaci su i ovog puta preporučili ratarima da pred setvu obavezno provere količinu vlage u zemljištu.
“Apelujem po ko zna koji put da se uradi obavezno analiza zemljišta na sastav nitarnog azota. Samo na osnovu ta dva parametra imaćemo pokazatelje koji našim proizvođačima treba da ukažu sa kojim količinama azota ići predsetveno i sa kojim gustinama jarih kultura ići”, savetuje prof.dr Dragana Latković, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Savetovanje “Dobar dan domaćine” obilazi gradove i opštine kako kažu organizatori sigurno će dati rezultate na dugi period, ali poljoprivrednici očekuju da se promeni i ambijent u kojem će raditi, a tu su sve oči uprte u državu i subvencije koje treba da budu kao u okruženju.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor