Poljoprivrednici potpisuju ugovore za otkup naredne berbe malina (SRB)

Otkupljivači u Užicu već izlaze sa akontnom otkupnom cenom za narednu berbu “srpskog zlata”. Konačnu cenu odrediće tržište. Primena “Global gap” standarda je obaveza – ističu hladnjačari.
POJEDINI otkupljivači “crvenog zlata” u užičkom kraju uveliko potpisuju ugovore sa poljoprivrednicima za otkup naredne berbe, a ponuđena je akontna cena od 120 dinara za kilogram prve klase novog roda. Hladnjačari su izračunali da troškovi proizvodnje jednog kilograma maline iznose 81 dinar, pa smatraju da u njihovoj ponudi ima mesta za zaradu svih u malinarskom lancu.
Najveći izvoznik malina i smrznutog voća u Srbiji “Sirogojno kompani”, izašao je pred poljoprivrednike sa ovakvom računicom, koja podrazumeva preuzimanje malina na terenu.
– Krajnju otkupnu cenu će odrediti tržište. Sada je najvažnije da proizvođači poštuju osnovne higijenske zahteve jer kontrole otkrivaju sve greške: potrebno je prekinuti sa orošavanjem zasada vodom iz neispravnih izvora, važno je strogo kontrolisati, pravilno upotrebljavati i evidentirati upotrebu pesticida, voditi strogo račna o higijeni prilikom berbe i transporta… – ističe Rade Ljubojević, vlasnik pomenute kompanije i potpredsednik Privredne komore Srbije – Uslovi izvoza su strogi. Primera radi, mi smo samo za kontrole na granici prošle godine platili oko 75.000 evra.
Agronomi ističu da za izvoznike i prerađivače važe najstroži evropski i globalni standardi, ali je nužno da i poljoprivrednici usvoje dobru proizvođačku praksu i prihvate deo odgovornosti.
– Nažalost, “Global gap” standard je kod nas još u povoju, a to je u stvari obaveza poljoprivrednika koju hladnjačari zasada uspevaju da “pokriju” zajedničkom sertifikacijom svojih kooperanata – ističe agronom Sandra Tomonjić. – Ovaj standard predstavlja kontrolisanu proizvodnju, gde je upotreba pesticida kontrolisana, higijena propisana, ali se vodi računa i o dobrobiti radnika i zaštiti životne sredine. Važno je da se svi radovi u zasadima detaljno evidentiraju, jer je istorija parcele tada vidljiva, a bezbednost i ispravnost hrane zagarantovane.

Izvor: Naslovi Net

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor