Usvojen plan korištenja 71 miliona KM za poljoprivredu (BIH)

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Plan korišćenja 71.000.000 KM namijenjenih za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela u ovoj godini.

U skladu sa Zakonom o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela, resorno ministarstvo sačinilo je prijedlog plana za tekuću godinu, te utvrdilo godišnji iznos, odnosno raspored sredstava po pojedinačnim namjenama, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

“Ukupna sredstva podsticaja raspoređena su na tri glavne pozicije – podrška tekućoj proizvodnji, podrška dugoročnim ulaganjima i sistemske mjere”, navodi se u saopštenju.

Podrška tekućoj proizvodnji ima za cilj povećanje obima i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, a ukupan obim sredstava za ovu grupu mjera iznosi 55.085.000 KM.

Podrška dugoročnim ulaganjima, planirana u ukupnom iznosu od 10.350.000 KM, odnosi se na investicije na poljoprivrednim gazdinstvima i u prehrambenoj industriji, kao i na mjere podrške investicijama od zajedničkog interesa.

“Sistemske mjere podrške imaju za cilj obezbjeđenje uslova za nesmetano odvijanje poljoprivredne proizvodnje, osiguranje zdravstvene zaštite životinja i biljaka, proizvodnja sjemena za vještačko osjemenjavanje u govedarstvu, unapređenje kapaciteta laboratorija, vođenje evidencija i registara i druge mjere podrške, u iznosu od 5.565.000 KM”, naglašava se u saopštenju.

 

Izvor: nezavisne

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor