EU: Maslinovo ulje iz Istre sada je i hrvatsko i slovensko (HR)

Ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Istre dobilo je i službeno europsku oznaku zaštićenog podrijetla, na temelju zahtjeva koji su Europskoj komisiji prije dvije godine zajedno podnijele Hrvatska i Slovenija.

Europska komisija u srijedu je u službenom listu EU-a objavila izvedbenu uredbu kojom se djevičanskom ulju iz Istre priznaje status proizvoda sa zaštićenom oznakom podrijetla, što znači da se jamči da je proizvedeno na točno određenom geografskom području Istre u obje države, od ondje prerađenih maslina, objavilo je slovensko ministarstvo za poljoprivredu.

Hrvatska je 2016. samostalno pri Europskoj komisiji prijavila registraciju Istarskog ekstradjevičanskog ulja, na što je Slovenija uložila prigovor, tumačeći da je 2007. pri Europskoj komisiji registrirala svoje “ekstradjevičansko maslinovo ulje slovenske Istre” te da bi priznavanje posebnog hrvatskog ulja sličnog naziva moglo potrošače dovesti u zabunu.

Nakon preporuke Komisije da se obje države o tome dogovore, spor je riješen mirenjem, pa se odmah ušlo u zajedničku nominaciju za ekstradjevičansko ulje iz Istre, a postupak je sada završen objavom Komisijine uredbe u Službenom listu EU-a.

To je drugi uspješan slučaj zajedničkog nastupa dviju susjednih država u registriranju prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji, nakon što su na isti način dobile europsku oznaku zaštićenog podrijetla za istarski pršut, dok mirenje nije uspjelo u vezi sa zaštitom vina teran i varaždinskog zelja na koje pravo polažu obje države.

 

Izvor: akta

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor