Fortenova grupa počinje s radom 1. travnja (HR)

Fortenova grupa je novo ime krovne kompanije koja će zamijeniti Agrokor d.d. i s operativnim radom započeti 1. travnja 2019. godine, ističe se u priopćenju Agrokora.

Provedba nagodbe vjerovnika u Agrokoru počet će 1. travnja ove godine, kada će biti obavljen i prijenos gospodarske cjeline pod izvanrednom upravom Agrokora na Fortenova grupu, čime će nova kompanija započeti s radom, odlučilo je u četvrtak Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora.

Fortenova grupa je novo ime krovne kompanije koja će zamijeniti Agrokor d.d. i s operativnim radom započeti 1. travnja 2019. godine, ističe se u priopćenju Agrokora.

Kako se navodi, Privremeno vjerovničko vijeće danas se suglasilo da se Trgovačkom sudu u Zagrebu predloži da kao datum javne objave provedbe nagodbe vjerovnika odredi 1. ožujka 2019. godine, da će datum početka provedbe nagodbe nastupiti 1. travnja 2019. te da na datum javne objave putem mrežne stranice e-oglasna ploča sudova, odobri javnu objavu datuma početka provedbe.

Po tom odobrenju zagrebačkog Trgovačkog suda na dan 1. travnja 2019. godine moći će biti obavljen prijenos gospodarske cjeline pod izvanrednom upravom Agrokora na Fortenovu grupu, čime će nova kompanija započeti s radom, navodi se u priopćenju.

Kako se najavljuje, od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, u Hrvatskoj će kroz implementaciju nagodbe prvo proći 77 kompanija pod izvanrednom upravom.

“Od toga se 45 insolventnih kompanija zrcali i nove ‘plus’ kompanije počinju s radom u novoj grupi. Istodobno, u starim, neodrživim društvima započinje proces pripajanja Agrokoru d.d. Nakon što sva imovina i društva budu pripojena, utvrdit će se završetak postupka izvanredne uprave, a Agrokor se briše iz Sudskog registra. Udjeli 32 solventne kompanije u Hrvatskoj se prenose na novu grupu, a po prijenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave. Imovina i udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske i koje nisu u postupku izvanredne uprave, na novu grupu će se prenositi sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način”, ističu iz Agrokora.

Po podacima koji se iznose, na izravnoj pripremi planova implementacije radio je tim od oko 300 ljudi.

Kako bi se svim zaposlenicima Agrokora što bolje objasnilo što se u implementaciji događa i koja je njihova uloga u procesu, napravljen je kratki animirani film te je razvijena Aconnect aplikacija za izravnu dvosmjernu internu komunikaciju s više od 50.000 zaposlenika.

U vezi nove korporativne strukture upravljanja, najavljuje se da će u Upravnom odboru biti ukupno devet članova te će biti tri izvršna direktora. Izvanredni povjerenik Fabris Peruško kandidat je za izvršnog člana Upravnog odbora.

Peruško je predložen je i za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe, da zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber za zamjenicu glavnog izvršnog direktora i glavnu operativnu direktoricu.

Još jedan izvršni direktor bit će predložen naknadno i time će ukupno troje izvršnih direktora biti zaduženo za operativno upravljanje kompanijom.

U priopćenju se prenosi i izjava Weber da su kroz postupak izvanredne uprave već stvoreni bitno zdraviji temelji poslovanja te da imaju jasnu viziju kako će razvijati i jačati osnovne biznise, kako bi operativne kompanije nove grupe potvrdile svoje tržišne pozicije.

“U zadnjoj smo dionici ovog teškog maratona. Provedba implementacije nagodbe je puna zahtjevnih koraka i od svih nas traži puni angažman. No, kako točno znamo što sve treba napraviti, sigurni smo da ćemo i ovu zadnju etapu uspješno savladati te se svi veselimo konačnom prolasku kroz cilj i novom početku kao Fortenova grupa”, izjavila je Weber.

I izvanredni povjerenik Peruško ističe da se implementacijom nagodbe vjerovnika zaokružuje zahtjevan proces spašavanja kompanije koja je prije samo dvije godine bila na rubu potpunog raspada i bankrota.

Podsjeća i da su on i njegova zamjenica prije točno godinu dana preuzeli dužnosti izvanredne uprave, a tada su, dodaje, mnogi bili uvjereni da do nagodbe neće doći u zakonom propisanom roku.

“Unatoč svemu, uspjeli smo u tome. Očuvano je preko 50.000 radnih mjesta u grupi, a neizravno i puno više, održano je poslovanje kompanija i – što je još važnije – poboljšana je i njihova efikasnost. Naši dobri rezultati i rast nisu samo u interesu naših zaposlenika i vlasnika. Oni su važni i svim našim tržištima jer znače nove investicije, novo zapošljavanje i tehnološke iskorake, što ima izravan utjecaj na konkurentnost gospodarstava svake od zemalja u kojima će nova kompanija poslovati, u skladu s najboljim svjetskom standardima”, ističe Peruško u priopćenju.

 

Izvor: agrobiz

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor