Pčele i druge radilice (SRB)

Pčelarstvo je poslednjih godina u usponu. Na jugu zemlje pre dve godine zaštićeno je geografsko poreklo vlasinskog meda, a u Bujanovcu se povećava broj pčelara iako je plasman meda pretežno individualan. U toj opštini četvrti put je održan Međunarodni sajam pčelarstva, pod nazivom “Pčela ne poznaje granice”.
Aleksandar Nikolić iz Bujanovca ima 40 košnica na dve lokacije. Pčele čuva i u gradu i na selu. U zimskom periodu priprema ramove i nove košnice za proleće, kada u pčelinjaku ima najviše posla.
“Zaista, to je jedan lep posao, ali iziskuje mnogo posla, mnogo rada i mnogo ulaganja”, kaže Aleksandar Nikolić.
Po jednom pčelinjem društvu, država pčelarima godišnje daje 720 dinara subvencije, a podsticaje im daje i opština Bujanovac.
“Mi smo koristili neke subvencije, konkretno za proizvodnju satnih osnova i pogača za prehranu pčela”, ističe Miroslav Ristić, pčelar iz Bujanovca.
Pčelari se uglavnom samostalno snalaze na tržištu i međusobno sarađuju.
“Ono što je važno je da su pčelari shvatili da moraju da ukrupnjavaju posede, tako da za razliku od pre desetak godina kada je bilo 29 košnica, sada ima 54 po pčelaru. Mi smo broj 1 na svetu po broju obeleženih košnica u odnosu na broj stanovnika”, naglašava Milutin Petrović, zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije.
U Bujanovcu je registrovano oko 7.000 košnica, a četvrti put pčelari iz ovog kraja mogli su da razmene iskustva sa kolegama iz zemalja u okruženju, na sajmu pčelarstva.
“Idemo sa tim ciljem da promovišemo naše pčelarstvo, što se i iz našeg sastava vidi. Naše udruženje je multietničko udruženje”, ukazao je Zarije Mitić, predsednik udruženja “Polen 2012” iz Bujanovca.
U Udruženju pčelara u Bujanovcu, razmišljaju o zaštiti geografskog porekla šumskog i bagremovog meda.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (suju )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor