Koliko je svinjarstvo isplativo u šumadijskim selima (SRB)

U Srbiji je svinjarstvo najzastupljenija grana stočarstva. Uzgoj svinja se obavlja na farmama ili u domaćinstvima, a prema evidenciji, na klanicu godišnje odlazi šest miliona svinja.
Ta količina zadovoljava minimalne potrebe za mesom i mesnim prerađevinama u našoj zemlji.
U emisiji Šumadijski prag, koja je na našem programu nedeljom posle podnevnih vesti, govorimo o uzgoju svinja u selima Šumadije.
Srbija je u 19. veku bila najveći izvoznik svinja u okruženju.
Do danas, stare autohtone rase, koje su gajene u Šumadiji, potpuno su iskorenjene.
Poslednjih nekoliko decenija, u selima Šumadije, poljoprivrednici se uglavnom opredeljuju za inostrane rase pijetren, jorkšir i landras, koje su se dobro pokazale, jer je reprodukcija velika a meso kvalitetno sa malo masti.
Kako bi se obezbedio dobar uzgoj ove stoke, potrebno je obezbediti uslove, koji su propisani standardom kao i kvalitetnu hranu.
Odgajivači smatraju da je otkupna cena svinja žive mere mala i da je trenutno svinjarstvo nerentabilno.
Cena svinjskog mesa po kilogramu žive mere je 130 dinara, dok je prasetina skuplja i košta od 180 do 200 dinara po kilogramu. Stočari kažu da je cena trenutno na ivici isplativosti.
Svinjetina je najzastupljenije meso u ishrani Srba. U tradicionalnoj kuhinji brojna jela pripremaju se od svinjetine, a stručna javnost je podeljenog mišljenja da li je ovo meso zdravo ili ne.
Mesne industrije, na tržište plasiraju brojne vrste svinjskih prerađevina, koje imaju nisku cenu.
Stočari naglašavaju da je domaća ponuda svinjskih prerađevina najbolja i najzdravija.
Svako seosko domaćinstvo u Šumadiji samostalno proizvodi prerađevine, za svoje potrebe, koje su neuporedivo ukusnije od onih koje konzumira gradsko stanovništvo, a koje se mogu kupiti u trgovinskim lancima i samoposlugama.

Izvor: RTK

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor