Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi: novi zakonski okvir (SRB)

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga, u saradnji sa NALED-om i uz podršku Nemačke razvojne saradnje i resornih ministarstava, 04. marta 2019.godine, održana je obuka „Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi: novi zakonski okvir i onlajn sistem za prijavu radnika“.
Dragan Agatonović iz Poreske uprave predstavio je novi sistem za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi, Mihailo Jovanović demonstrirao je onlajn prijavu radnika na portalu www.sezonskiradnici.gov.rs. Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima počeo je da se primenjuje u januaru 2019. i uređuje pojednostavljen način radnog angažovanja i plaćanja poreza i doprinosa za rad za lica na poslovima koji su sezonskog karaktera u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, sa ciljem da se poslodavcima olakša angažovanje radnika na sezonskim poslovima, a sezonskim radnicima omogući da za svoj rad dobiju sva prava koja iz ove vrste angažovanja proizilaze.
Na obuci su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, kompanija, poljoprivrednih gazdinstava, komorskog sistema i drugi.

Izvor: RPKNS

Foto: Pixabay (SwadhinManov)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor