Učionicu zamenio plastenikom (SRB)

Tridesetpetogodišnji poljoprivredni inženjer Dragan Stojanović iz DonjegSinkovca kod Leskovca posao u Poljoprivrednoj školi pre tri godine zamenio je plasteničkom proizvodnjom. Sa suprugom Bojanom, na jednom hektaru, gaji krastavac i paradajz. Ove godine prvi put će konkurisati za državne subvencije.
Umesto školskog dnevnika u Draganovim rukama rasad krastavca. Iako iziskuje veliki početni kapital i mukotrpan rad, bračni par Stojanović odlučio se za plasteničku proizvodnju. Uloženo se, kažu brzo vrati. Prošle godine ubrali su i izvezli u Crnu Goru i Grčku oko 100 tona krastavaca i paradajza.
„Mislim da se isplati. Jeste da cena nekada varira, zna da bude jeftina nekada bude i dobra, ali to se gleda na nekom dužem periodu. Ipak će ovo biti budućnost Srbije”, kaže Dragan Stojanović.
Na svojim imanjima u Donjem Sinkovcu i Vlasu podigli su osam velikih plastenika. Sadnja krastavaca je pri kraju. Za dvadesetak dana rasadiće i paradajz. Odmora nema.
„Baš puno posla ima. Ne možemo sami da radimo.Uvek moramo radnike da organizujemo”, navodi Bojana.
Što ranije povrće stigne na tržište, to je i cena viša. I danju i noću greju plastenike.
„Ide oko 50-60 metara drva u toku zime. Sve zavisi od vremena. Ova je relativno blaga zima bila, pa smo nešto i uštedeli”, navodi Slaviša Milošević, Bojanin otac koji greje plastenike.
Samo dobro organizovanom, savremenom i kontrolisanom proizvodnjom mogu da opstanu na selu i tržištu. U leskovačkoj kotlini sve više je plastenika, ali i mladih proizvođača kojima pomaže država.
„Očekujemo da će i ove godine biti pravilnik koji se odnosi na njih da će oni moći da ostvare povraćaj sredstava u visini od 75 procenata”, navodi Dalibor Cvetanović, direktor PSSS Leskovac.
Vetar u leđa značio bi i Stojanovićima da udvostruče proizvodnju, obnove mehanizaciju i sagrade objekat za skladištenje i otkup povrća.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (JerzyGorecki )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor