Semberski poljoprivrednici zainteresovani za bespovratna sredstva EU (BIH)

Više od stotinu semberskih poljoprivrednika koji se uveliko bave poljoprivrednom proizvodnjom i budućnost porodice vezuju za ovaj sektor, zainteresovani su za bespovratna sredstva EU u iznosu tri miliona evra.

Do 27. marta poljoprivrednici mogu da konkurišu za prvu komponentnu iz ovog projekta namijenjenog podršci primarne poljoprivredne proizvodnje. Međutim, u startu mnogi su odustali, jer ne mogu da obezbijede potrebnu dokumemtaciju.

Bespovratna sredstva EU u iznosu 60 odsto ukupne investicije su značajna pomoć poljoprivrednicima koji namjeravaju da šire kapacitete i unapređuju tehnologiju na imanju, kaže Đorđe Jevtić. Konkurisaće za sredstva, jer planira da izgradi novo tovilište.

– U tovu držim negdje 40 -50 komada, išao bih na oko stotinu komada . Onoliko zemlje koliko obrađujem da mogu da proizvedem toliko hrane, zaokružim ciklus i to bi bila realnost mog poljoprivrednog domaćinstva – rekao je Jevtić.

Minimalna bespovratna sredstva koja daje EU po jednom projektu su 97 hiljada maraka, a maksimalna 195 hiljada maraka.Iako su uslovi povoljni, mnogi aplikanti će odustati, jer nemaju građevinske dozvole za objekte što je jedan od uslova konkursa.

– Ljudi se najviše boje, ako ne pripreme dokumentaciju, uložiće novac u građevinsku dozvolu. Normalno, građevinska dozvola je skupa i preskupa za ovakve uslove i da će mnogi odustati baš zbog toga, zbog nesigurnosti da će proći, a sredstva će uložiti – istakao je farmer Ljubiša Stevanović.

Do kraja konkursa ostalo je samo 20 dana, što je kratak rok za dobijanje građevinske dozvole. Ipak, ima poljoprivrednika koji ispunjavaju uslove tendera.

– Imamo kandidata iz oblasti svinjarstva, jednog iz oblasti proizvodnje jabuka, mlijeka, čak je jedan zainteresovan za proširenje kapaciteta proizvodnje vina. Tako da će on sačekati drugi poziv namijenjen prerađivačima – dodala je Rozalija Galac iz Agrarnog fonda Bijeljina-

Drugi tender u okviru Eufor biznis projekta, biće objavljen polovinom godine za podršku zadrugama i prerađivačima prehrambenih proizvoda, dok je treći krajem godine namijenjen lokalnim zajednicama koje će imati mogućnost da dobiju bespovratna sredstva za unapređenje ruralnih područja.

Izvor: rtrs.tv

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor