Iz Švajcarske se vratio u rodno selo i otvorio farmu magaraca (SRB)

Ljubiša Petrović je jedan od prvih domaćina u Pomoravlju koji se odlučio da na svom imanju u selu Bobovo kod Svilajnca drži farmu magaraca. Zbog ljubavi prema ovim životinjama farma je otvorena za sve posetioce koji žele da se slikaju, jašu i druže sa magarcima. Ljubiša pravi i magareće mleko koje je dobro za lečenje disajnih oboljenja i jačanje imuniteta.
Ljubiša Petrović se nakon više od trideset godina rada u Švajcarskoj vratio u svoje rodno selo Bobovo kod Svilajnca i otvorio farmu magaraca. Na svojoj farmi za sada ima deset balkanskih magaraca a želja mu je da taj broj udesetostruči.
“Zato što sam ih mnogo voleo, još od malih nogu i sada ih mnogo volim, volim i konje ali magarce malo više. Legenda kaže da je Bog obišao zemlju na magarcu i on je božja životinja, imaju i krst na leđima. Jedu oni sve, jedu i šećer i šargarepu i hleb, šta god da im daš jedu. Nije istinita tvrdnja da su magarci glupi, oni izgledaju kao da su tvrdoglavi ali nisu ni to, oni imaju svoju pamet i on neće da ide nigde ako ga vučeš i siliš. Imam želju da stignem do broja 100, možda čak i 200 ali videću još. Sto magaraca na farmi bih voleo da imam i boriću se za to”, ističe Ljubiša.
Ljubav prema ovim životinjama dala mu je ideju da svoju farmu otvori za sve posetioce. Na njegovom imanju svako može da dođe da se druži sa magarcima, da se slika a deca će moći i da ih jašu.
“Dolaze ljudi iz različitih delova Srbije, čak su mi dolazili i Švajcarci iz Ženeve i iz Lozane, moji prijatelji koji su bili u prolazu su svratili pa sam i ja pričao sa njima i oni ovako nešto ni u Švajcarskoj u naseljenom mestu nemaju. Imam i kutiju za priloge, niko nije obavezan da plati ulaznicu već svako ko želi može da ostavi neki dobrovoljni prilog za hranu za magarce, pa i za gazdu što da ne”, kaže Ljubiša.
Ljubiša Petrović pravi i magareće mleko koje je poznato po tome što je lekovito i dobro je za lečenje bronhitisa, astme, čišćenje organizma i jačanje imuniteta. Za sada ima samo jednu magaricu koja daje mleko, ali kada ih bude više planira da pravi kreme i balzame.
“Nije velika količina, one daju 300, 400 mililitara dnevno, mada mogu i do 700, 800 ali to ako je dobro nahranjena i ako je magarica krupnija. Inače, manje magarice daju u pola manje, ali ni to nije problem jer ne treba to mleko ni puno piti. To se pije tako što se uzme jedna mala rakijska čaša svako jutro. Najbolje na prazan stomak i to pet minuta pre jela ili kafe kako bi se mleko, da kažem, zalepilo za organizam”, objašnjava Ljubiša.
Magareće mleko je retkost na tržištu ističe Ljubiša i naglašava da zbog malih količina ali i svoje lekovitosti dostiže cenu i do 50 evra dok je u inostranstvu duplo skuplje.

Izvor: RTV

Foto: RTV

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor