Suša izaziva velike probleme kod sjetve pšenice i pivarskog ječma (HR)

Slavonski ratari gotovo da ne pamte ovakvu sušu tijekom proljetne sjetve. Zemlja je tvrda i zbijena pa sijačice i ne mogu u polja, a ono što je posijano niče slabo ili nikako.

Posebno loše izgledaju pšenica i pivarski ječam – udarne kulture posijane jesenas na više od 200 000 hektara. Ne padne li uskoro obilnija kiša, ratari će pretrpjeti velike gubitke.

– Ovo je polje ekološke zobi i vidi se da je suša napravila svoje jer kod svih ozimih usjeva imamo veliki problem s nicanjem, rekla je Nives Grbić iz Požege.

I ne samo s nicanjem. Pšenica i pivarski ječam koje smo zasijali na dvjestotinjak tisuća hekatara, slabo busaju. Sklop je rijedak, biljke slabašne.

– Ono što se sada može napraviti je prihrana koju mi već obavili na pšenici i drugim ozimim kulturama, ali zbog nedostatka kiše efekt nije nikakav, dodaje Grbić.

Pa hranjiva polja stoje na suhoj zemlji jer ih bez vlage biljka ne može apsorbirati. Nije poljoprivrednike utješila ni potpora koja im je za proljetnu sjetvu na računestigla u pravi trenutak.

Ono što im je sada najvažnije jest sjetvu izvući do kraja. Na žalost uz troškove proizvodnje koji ovoga proljeća neće biti mali. Podbaci li urod, ratari na ljeto baš i neće zaraditi.

 

Izvor: seebiz

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor