RS kontroliše oranice pod pšenicom prijavljene za podsticaj – Inspekcija ulazi u deset opština (BIH)

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske počela je kontrolu površina zasijanih pšenicom, koje su poljoprivrednici prijavili kako bi ostvarili novčane podsticaje za ovu proizvodnju. Ukupno 3.104 poljoprivredna gazdinstva prijavila su sjetvu pšenice na 19.485 hektara oranice. Već na samom početku provjere sjetvenih površina, timovi za terensku kontrolu, u saradnji sa geometrima iz RUGIPP-a, utvrdili su nepravilnosti.
Kontrole su počele u Bijeljini i Gradišci, a biće obuhvaćena obuhvaćena 142 poljoprivredna gazdinstva u deset opština, metodom slučajnog uzorka.
Među njima je i gazdinstvo Branka Nikolića iz Velike Obarske kod Bijeljine. Ovaj poljoprivrednik obrađuje 74 dunuma. Sve zasijane parcele nije prijavio za podsticaj, jer nisu u njegovom vlasništvu i za njih nema potrebnu dokumentaciju.

– Na tri parcele sam zasijao skoro 29 duluma. Imam još zemlje pod pšenicom, ali to nije prijavljeno i nije sve registrovano. Ostalo sam prijavio na kukuruz i povrće – priča Nikolić.

Kontrole su opravdane, smatraju poljoprivrednici, jer su prisutne nepravilnosti prilikom podnošenja zahtjeva za podsticaje.

– Slažem se sa tim i dobro je da se kontroliše da podsticaj dolazi u pravu namijenu – tvrdi Novica Despotović iz Batkovića, a Branko Despotović iz Velike Obarske tvrdi da je bilo i zloupotrebe:

– Bilo je da prijave 100 do 150 duluma pšenice, a nisu sijali nikako. Toga je bilo sasvim sigurno.

Nepravilnosti su utvrdili i timovi za terensku kontrolu. Na oranici gdje je prijavljena pšenica, usjeva nije bilo.

Izvor: ekapija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor