Dobit Belja, PIK-a Vinkovci i Vupika 17,3 milijuna kuna (HR)

Za manje od mjesec dana (1. travnja), Agrokor postaje Fortenova grupa, odnosno počinje provedba nagodbe u toj kompaniji. Za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe predložen je Fabris Peruško. Na to podsjeća izvanredna uprava Agrokora u izvješću o poslovanju objavljenom u utorak.

Kako stoji u izvješću, prihodi Agrokor grupe u siječnju ove godine iznosili su 1,5 milijardi kuna, a operativna je dobit bila 34,2 milijuna kuna. Podatci se odnose na poslovanje 16 kompanija u tri poslovna segmenta Agrokora – maloprodaje i veleprodaje, prehrane i poljoprivrede, a ističe se kako sva tri segmenta bilježe rast prihoda i EBITDA u odnosu na plan.

Grupa maloprodaja i veleprodaja u siječnju je ostvarila prihode od 905 milijuna kuna, ili 0,6 posto više od plana, dok je EBITDA bila 2,2 milijuna kuna, a nositelj operativne dobiti bio je Konzum. Prihodi Konzuma premašili su plan za dva posto te su dosegnuli 625 milijuna kuna, dok je operativna dobit iznosila 12,2 milijuna kuna. “Premašivanje planiranih prihoda, u kombinaciji s nižim operativnim troškovima, rezultiralo je pozitivnim rezultatom EBITDA za siječanj koji je obično obilježen usporenom aktivnošću u trgovini i operativnim gubicima”, obrazlaže se u izvješću. Tisak je, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 128 milijuna kuna te negativnu EBITDA od 3,5 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 55 milijuna kuna i negativnu operativnu dobit od 5,2 milijuna, a Konzum BiH prihod od 97 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 1,3 milijuna.

Grupa prehrana imala je operativnu dobit u siječnju od 14,7 milijuna kuna, što je povećanje od 19 posto u odnosu na plan, dok su prihodi viši od planiranih za 1,9 posto i iznosili su 443 milijuna. Ističu se poslovni rezultati Zvijezde, koja je ostvarila 48 milijuna kuna prihoda, što je tri milijuna kuna više od plana, uz operativnu dobit od 4,1 milijun kuna, ili gotovo tri puta veću od plana. U poslovnoj grupi prehrana najveće prihode u siječnju ostvario je PIK Vrbovec, 126 milijuna kuna, uz EBITDA od 10,3 milijuna. Prema prihodu od 58 milijuna kuna slijedi Jamnica, uz operativnu dobit od 6,4 milijuna, dok je Ledo imao prihod od 43 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 1,7 milijuna.

Tri tvrtke iz poslovne grupe poljoprivreda u siječnju su ostvarile prihod od 192 milijuna kuna, što je 34 posto više od plana, a operativna je dobit u odnosu na plan porasla za 61 posto, na 17,3 milijuna kuna. Ti se porasti objašnjavaju rastom cijena žitarica i uljarica, kao i uštedama na troškovima sirovina i materijala.

U tom segmentu najveći prihod imalo je Belje, 92 milijuna kuna, dok mu je operativna dobit bila 11,6 milijuna. PIK Vinkovci ostvarili su prihod od 67 milijuna kuna, uz EBITDA od 2,4 milijuna, a Vupik prihod od 34 milijuna kuna i operativnu dobit od 3,3 milijuna.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor