Bezbednost hrane na prvom mestu (SRB)

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je svestan da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane, ali je istakao da se situacija menja i da je bezbednost hrane na prvom mestu kako zbog građana, tako i zbog izvoza. On je za RTS rekao da će Nacionalna laboratorija u Batajnici biti krovna institucija te vrste u Srbiji da će kontrolisati sve i raditi superanalize.
“Revizijom Zakona o hrani dobijamo širi opseg nadležnosti za našu državnu Nacionalnu referentnu laboratoriju, kako u pogledu mleka, tako i u pogledu ostale hrane. Dobijamo mogućnost da imamo jednu instituciju koja će biti krov i koja će kontrolisati sve. Koja će biti opremljena tako da može da kontroliše svaku laboratoriju koja postoji u Srbiji”, objašnjava Nedimović.
Laboratorija će imati potrebnu opremu da obavi sve potrebne analize, a iza rezultata će stati država.
“Država ce u novoformiranoj laboratoriji u Batajnici raditi takozvanu superanalizu. Na taj način, zaokružićemo kontrolu celog sistema hrane, od mleka, preko viršli i kobasica do pesticida i mikrotoksina”, naglasio je ministar.
Dodao je da je svestan da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane u Srbiji, pa će zato laboratorija stati na put takvim spekulacijama.
“Situacija se menja. Imamo novi Zakon o bezbednosti hrane, pravilnike koje regulišu tu oblast i mogućnost da kontrolišemo sve što rade male privatne laboratorije. Tako ćemo imati kontrolu i uvid nad više od 90 odsto najosetljivijeg i najranjivijeg tržišta hrane”, naglasio je Nedimović.
Ministar je podsetio i da je Srbija u prošloj godini izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 3,9 milijardi evra, ukazujući na suficit od 1,9 milijardi.
Ocenjuje da Srbija ima potencijal za izvoz od pet milijardi evra. Sve resorne institucije, kaže, deluju u tom pravcu.
“Imamo mnogo robe za izvoz, i one primarne, ali i finalnih proizvoda, tako da ce prodaja biti veća nego ove godine”, zaključio je ministar.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor