Izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane štite interes potrošača (SRB)

Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane koje je Skupština Srbije usvojila, obezbeđuje se visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi i interesa potrošača.
Kao i efikasno funkcionisanje unutrašnjeg i međunarodnog prometa Zakonom je izuzeta Genetski modifikovana hrana(GMO) koja je, kako se navodi u obrazloženju, definisana drugim propisom.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odbacio je kritike da se izmenama i dopunama tog zakona na “mala vrata” uvodi GMO.
Uvodi se novi koncept kojim su obuhvaćeni svi sektori u lancu hrane, uključujući i proizvodnju hrane za životinje, primarnu proizvodnju, skladištenje, transport hrane i maloprodaju, čime je sistem bezbedednosti hrane u Srbiji postao sveobuhvatan i integrisan.
Takođe, predviđeno je osnivanje Saveta za bezbednost hrane koji je zadužen za davanje naučnog mišljenja i pomoć nadležnim organima, kao i za preduzimanje hitnih mera.
Skupštine je usvojila i izmene zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, i o sredstvima za zaštitu bilja i o zdravlju bilja.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor