Koji su izazovi i mogućnosti prilagođavanja u prehrambenoj industriji? (SRB)

Koji su izazovi i mogućnosti prilagođavanja u prehrambenoj industriji Republike Srbije prema svetskim trendovima i tradicijama Evropske unije kroz najnoviji tehnološki razvoj? Ovo pitanje pokrenuto je u Privrednoj komori Vojvodine gde su naši proizvođači imali prilke da razmene iskustva sa predstavnicima istaknutih evrospkih komapanija.
Iako Srbija važi za zemlju gde se dobro jede i koja ima potencijal u oblasti prehrambene proizvodnje, naše firme i proizvođači svesni su da ima mnogo prostora za usavršavanje i napredak.
“Svima nama u našoj delatnosti fali malo inovativnosti – šta to znači- da ulažemo u nove projekte, nove mašine zbog veće produktivnosti”, rekao je Filip Ivanović, direktor Voćar, Smederevska Palanka.
A da bi se stigli evropski trendovi neophodno je pratiti inovacije na inostranom tržištu. Priliku da čuju šta je u tom smislu aktuelno naši proivođači imali su na skupu u Novom Sadu na kojem su prisustvovali istaknuti proizvođači iz branše prehrambene industrije iz Danske, Holandije, Slovačke, Bugarske ali i Srbije.
“Kaskamo u svemu, a kaska malo i sistem koji bi možda trebao to više da propagira i da objasni odnosno približi korisnicima da im ukaže na puteve kako da postanu bolji, kako da postanu konkurentniji a to je sve vezano i za standarde koje moraju da ispunjavaju”, rekao je Dragoljub Krgušić, direktor Belfrigo.
Mogućnost za napredak naših proizvođača jesu svakako i Ipard fondovi…
“Vidim da u zadnje vreme mnogi razmišljaju o tome s tim da smo primetili da ipak veliki broj firmi i poljoprivrednih gazdinstava ne ispunjava u ovom trenutku formu a onda mi pokušavamo da im ukažemo na propuste i da neke stvari koje ih trenutno ograničavaju da ih uputimo kako to da uradem gde mogu da apliciraju i da koriste ta sredstva”, rekao je Dragan Dugajlić, direktor Ipard Project Team.
Poslovni susret prehrambenih proizvođača podržala je Prvredna komora Vojvodine u čijim prostorijama je i realizovan skup.

Izvor: RTV

Foto: pkv.co.rs

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor