Sir i kajmak – šumadijski brend (SRB)

Tradicionalno pripremanje prerađevina od mleka, u Šumadiji, uslovilo je da se sir i kajmak svrstaju u vrhunske gastronomske proizvode Srbije.
Kada je reč o hrani, istančan ukus sladokusaca celog sveta, ukazuje da su proizvodi od mleka iz Srbije prepoznatljivi u svetu.
U emisiji Šumadijski prag, koja je na našem programu u nedelju posle vesti u podne, govorimo o ovom šumadijskom brendu i ženama, koje žive na selu a bave se proizvodnjom i prodajom sira i kajmaka.Na gradskim pijacama, u mlečnim paviljonima, svakodnevno, žene koje žive u okolnim selima, iznose i prodaju mlečne prerađevine.
Put do finalnog proizvoda nije ni malo lak jer proizvodnja sira i kajmaka podrazumeva celodnevni posao oko ovih, vrlo osetljivih, životnih namirnica.Žene, koje žive na selu a bave se pravljenjem sira i kajmaka, moraju da imaju dobre uslove kada je reč o ovoj proizvodnji.
Namirnice koje prodaju podložne su rigoroznoj kontroli.
Supružnici Svetlana i Dragan Cvetković, koji imaju stado francuskih alpino koza, proizvode kozji sir i kajmak, a nedavno su pokrenuli i proizvodnju kačkavalja, koji je oplemenjen začinskim biljem.
Tradicija i kultura jednog naroda prepoznatljiva je i po gastronomiji.
U ukusima hrane iz Srbije uživaju brojni gastronomski sladokusci, iz zemlje i inostranstva.
Ukusi i mirisi hrane mogu nam doneti dobar ekonomski benefit, jer su prerađevine od mleka, spravljane na tradicionalan način, veoma cenjene, na domaćem i inostranom tržištu.
Šumadija ima velike potencijale, kada je reč o spravljanju sira, koji može da parira čuvenim francuskim sirevima.
Kajmak je proizvod prepoznatljiv kao pravi srpski brend, posebno pravljen na šumadijski način.

Izvor: RTK

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor