Presjek nedelje 11.3.-15.3.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ

Odnos ponude i potražnje kukuruza za ovu sedmicu je izjednačen. Trenutno se malo manje nudi kukuruz zbog aktuelne sjetve, a sa druge strane interes za kupovinom imaju samo domaći kupci. Proizvođači ne žure sa prodajom, jer je bila isplata podsticaja. Za ovu sedmicu bilježi se blagi pad u cijeni. Pregovori za kukuruz na istočnim paritetima vode se po cijeni do 0.93-0.95Kn/kg+pdv, dok se na zapadnim paritetima pregovara po cijeni do 1.03-1.04Kn/kg+pdv.

PŠENICA

Tokom ove sedmice, smanjena je ponuda pšenice na domaćem tržištu, vlada manjak operatine robe. Kupci su spremni platiti nešto niže cijene u odnosu na ono što se nudi.  Prema informacijama koje su pristizale u Sistem, za pšenicu sa proteinima  11% i više, kupci su spremni platiti cijenu od 1.25-1.30Kn/kg+pdv, dok se za stočnu pšenicu pregovarala cijena do 1.20Kn/kg+pdv.

STOČNO BRAŠNO

Slabija ponuda stočnog brašna i posija obilježila je ovu sedmicu, sa druge strane smanjilo se i interesovanje od strane kupaca za kupovinom istog. Ponuđači su isporučivali stočno stalnim kupcima po ranije sklopljenim ugovorima i to po cijeni od 1.15Kn/kg+pdv. Visoke izvozne cijene stočnog, glavni su razlog slabije trgovine u izvozu.

SOJINA SAČMA

I pored blagog pada cijene sojine sačme, 46% proteina, Brazil, rinfuz, u luci Kopar, na domaćem HR  tržištu je ostala nepromijenjena. Početkom sedmice sojina sačma na domaćem tržištu pregovarala se od 2.46-2.50Kn/kg+pdv. U luci Kopar takođe cijena sojine sačme, 46%pr, Brazil, početkom sedmice bilježi blagi pad. Pregovori na terenu za ovaj tjedan vođeni su po 314.00Eur/t (SLO/HR).

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor