Presjek nedelje 11.3.-15.11.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ

Cijena kukuruza na domaćem BIH tržištu zadržala se na prošlonedeljnom nivou. Pregovori za kukuruz prirodno suv i dalje se vode po 0.27-0.28KM/kg+pdv. Ako govorimo o uvozu, cijena trenutno stagnira. Na tržištu Srbije tokom sedmice dolazi do blagog porasta u cijeni, te su tako za prirodno suv kukuruz zabilježene zvanične realizacije po 133.00Eur/t (SRB/BIH).

PŠENICA

Cijena i ponuda pšenice na domaćem tržištu stagnira. Blagi pad cijene zabilježen je sa tržišta Srbije za pšenicu do 74hl. Pšenica sa proteinima 12%, glutenom 24 i 74hl trgovala se po 182.00Eur/t (SRB/BIH). Sa tržišta Mađarske, uglavnom se isporučuje pšenica ranije dogovorena, ne bilježe se značajnije promjene u cijeni.

JEČAM

Slabija ponuda ječma zadržala se i ove sedmice, na domaćem BIH tržištu.  Aktuelan je uvoz ječma sa tržišta Srbije zbog najniže cijene u ponudi u odnosu na okruženje. Zvanične realizacije zabilježene su po 190-192.00Eur/t (SRB/BIH)

STOČNO BRAŠNO

U odnosu na prethodnu sedmicu cijena za stočno brašno pšenično-džakirano nije se mijenjala. Zvanično trgovanje na domaćem tržištu zabilježeno je po 0.27KM/kg+pdv. U odnosu na prethodnu  sedmicu sa tržišta Srbije pristizale su ponude po nešto nižim cijenama, te su tako zabilježene ponude i po  118.00Eur/t(SRB/BIH).

SOJINA SAČMA

Fabrička cijena sojine sačme Bimal bilježi blagi pad. Blagi pad cijene sojine sačme Brazil na domaćem tržištu, nastavio se i ove sedmice. Zvanična realizacija zabilježena je po  0.675KM/kg+pdv (Bijeljinska regija), kao i pregovori po 0.665KM/kg+pdv.

U luci Kopar takođe cijena sojine sačme, 46%pr, Brazi, početkom sedmice biljezi blagi pad. Kao razlog promjene cijene, kao i ranije je promjena cijene na svjetskoj berzi te promjena kursa dolara. Najniža ponuđena cijena za ovu sedmicu iznosila je 317.00Eur/t (SLO/BIH).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor