Novim zadrugama do 7,5 miliona, starim do 15 miliona dinara (SRB)

U planu je formiranje „Nacionalnog tima za spas sela“ koji će imati zadatak da sagleda i utiče na sve preduslove kvalitetnog života na selu. Od 2017, kada je pokrenut projekat „500 zadruga u 500 sela“ osnovano 350 novih zadruga, što govori o vraćanju poverenja u udruživanje u Srbiji
Na današnjem sastanku u Palati Srbija razmatrana je završna verzija Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2019. godini na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, a naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu. Sastanku su prisustvovali predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić sa potpredsednikom ovog odbora prof.dr Milovanom Mitrovićem, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, predstavnica zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov-Bizonj, prof.dr Zoran Keserović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan.
U 2019. godini programom koji je osmislio i već treću godinu za redom uspešno realizuje Kabinet Milana Krkobabića, ministra zaduženog za regionalni razvoj, zadrugama je bespovratno namenjeno nešto oko 700 miliona dinara, što je za 3,5 puta više nego u 2017. godini, kada je započet projekat „500 zadruga u 500 sela“.
Ministar je najavio da će ove godine sredstva dobiti oko 70 zadruga, kao i novine u ovogodišnjem programu u smislu podsticanja specijalizovanih zadruga (kao iskorak u odnosu na mešovite) i intenzivnu proizvodnju koja u perspektivi ima više faze prerade. Domaćinima Srbije ministar je poručio: – Pare su i ove godine obezbeđene, država vas neće izneveriti.
Akademik Dragan Škorić izrazio je zadovoljstvo što Akademijski odbor SANU ponovo radi sa Kabinetom ministra zaduženog za regionalni razvoj na zajedničkom projektu obnove zadrugarstva: – Želja nam je da ove godine imamo što više zadruga sa intenzivnom proizvodnjom i da iskoristimo sve prirodne resurse koje imamo i tako pokrenemo i oživimo naša sela.
U 2018. godini bespovratna sredstva dobilo je 72 zadruge, od kojih su dve složene, na celoj teritoriji Srbije, uključujući i jednu zadrugu sa Kosova i Metohije. Novoformiranim zadrugama je i ove godine namenjeno do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara. Raduje činjenica da je, bez obzira na podsticajna sredstva države koje su neke od zadruga dobile, od sredine 2017. godine, kada je pokrenut projekat popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ osnovano 350 novih zadruga, što govori o vraćanju poverenja u udruživanje u Srbiji.
Očekuje se nastavak pozitivnog trenda širenja zadrugarstva u zemlji i stvaranje pozitivne celokupne klime za opstanak sela Srbije. Kako je ministar već ranije najavio, u planu je formiranje „Nacionalnog tima za spas sela“ koji će imati zadatak da sagleda i utiče na sve preduslove kvalitetnog života na selu. Osim zadruga, kao okosnice privrednih delatnosti svakom selu su neophodni i zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturno-umetnički sadržaji i na tome se mora aktivno raditi, kako bi mladi ljudi koji tamo žive poželeli da na selu i ostanu, a neki od onih koji su otišli i da se vrate.

Izvor: Telegraf

Foto:  Pixabay (andreas160578)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor