Usevima potrebne obilnije padavine (SRB)

Ozimim usevima pšenice i šećernoj repi, kao i predstojećoj setvi kukuruza, suncokreta i soje, pogodovale bi obilnije padavine u aprilu i maju, kažu stručnjaci. Za ovo doba godine jako su slabo razvijeni usevi ozimih strnih žita u poređenju sa prethodnim godinama.
Pšenica posejana u prvoj polovini oktobra nalazi se u fazi od tri lista do tri bočna izdanka.
“To znači da je stanje vrlo šaroliko kod rano posejanih useva usled suše i neujednačenog nicanja tokom oktobra i prve polovine novembra”, kaže za Tanjug Vladimir Aćin iz Odeljenja za strna žita Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.
Posejano je ukupno oko 550.000 hektara ozime pšenice i oko 80.000 hektara ozimog ječma, što je manje u odnosu na proizvodnu 2017/2018 kada je pod ozimom pšenicom bilo 643.000 hektara, a pod ječmom oko 106.000 hektara.
Naveo je da se usevi posejani krajem oktobra i početkom novembra 2018. godine nalaze u fazi bokorenja, što znači jedan bočni izdanak i ujednačeniji su u rastu.
“U toku je setva šećerne repe, a početkom aprila kreće setva suncokreta, kukuruza i soje. Bilo bi dobro da padne obilnija kiša kako bi se popravila vlaga i u dubljim slojevim zemljištima”, naveo je Aćin.
Pored padavina, usevima bi, kaže, pogodovale i umerene temperature oko prosečnih vrednosti za april i maj, odnosno oko 12 stepeni u aprilu i 17 ili 18 stepeni u maju.
Prema podacima RHMZ, stanje vlage zemljišta u Vojvodini je do jednog metra dubine oko 80 milimetara što je najmanji sadržaj u poređenju sa prethodnih šest, sedam godina.
“To može predstavljati problem i za useve kukuruza, suncokreta i soje. Od početka godine u Novom Sadu i okolini je bilo oko 70 litara padavina po metru kvadratnom, a višegodišnji prosek je oko 90 litara po metru kvadratnom”, rekao je Aćin.
Stručnjaci priželjkuju da se ne ponovi april i početak maja 2018. kada su zabeležene rekordne temperature za taj period, kada je u aprilu prosečna temperatura bila 18 stepeni, a u maju 20 stepeni.
“Potrebne su veće količine padavina u odnosu na višegodišnji prosek za april i maj i umerene temperature u aprilu i maju. Takvi vremenski uslovi bi omogućili tako slabije razvijenim biljakama da sporije prolaze kroz faze porasta stabla (vlatanja) i kasnije i formiranje i nalivanje zrna”, kaže Aćin.
Proizvođači, kako je rekao, treba da obrate pažnju i na pojavu korova, jer će njihovo napredovanje biti lakše zbog slabije razvijenih useva.

Izvor: RTV

Foto: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor