Prolećna setva na pragu, situacija bolja nego pre mesec dana (SRB)

Stanje pšenice na severu Banata je mnogo bolje nego što je bilo pre samo mesec dana. Hlebno zrno je trenutno u fazi bokorenja i ako u narednom periodu bude bilo obilnijih padavina, poljoprivrednici mogu da očekuju prosečne prinose. Ratari su pre izvesnog perioda, zbog veoma sušnog vremena, planirali i presejavanje površina pod pšenicom.
Prolećna setva već je na pragu, zemljište se priprema za najveći posao u ovom periodu godine, a ratari još uvek imaju problema sa jesenjim kulturama. Setva pšenice obavljena je jesenas u potpuno suvom zemljištu, pa je nicanje započelo tek u decembru. Loši vremenski uslovi su se nastavili, pa je bilo izvesno da će doći do presejavanja površina. Međutim, stanje se donekle popravilo.
„Jesenas sam obavio dublju setvu baš iz razloga zbog isušivanja biljaka, jer su biljke nejake tako da sam svesno zasejao dublje i nisam imao većih problema’“, rekao je”, Željko Kurunci, poljoprivrednik iz Kikinde.
Žito je u fazi bokorenja, u znatno boljem stanju nego do pre mesec dana. Završena je i prva prihrana, što je dalo određenih rezultata. Uprkos tome, kao i činjenici da je razviće kasnilo, ne mogu da se očekuju visoki prinosi.
„Situacija se donekle popravila. Kakav smo start imali, stanje je sasvim zadovoljavajuće sada. Prva prihrana je uspešno završena i očekuje nas druga krajem ovog ili početkom sledećeg meseca, usevi su se značajno poprpavili u odnosu na ono stanje od ranije“, izjavio je Aleksandar Pap iz Poljoprivredne stručne službe.
Ratari su mišljenja da je godina za pšenicu vrlo loša i da će prinosi biti daleko ispod proseka. I pored obavljene pune agrotehnike, nedostatak padavina još uvek je problem broj jedan. Procenjuje se da je severnobanatska crnica u deficitu oko 200 litara.
„Imam negde oko 40 hektara pod pšenicom i primećujem da kasni sa razvićem. Uglavnom očekujemo rod manji 30 odsto nego što je bilo prethodnih godina. Ima nedostatka vlage. Neke njive sam zalivao i dva puta, ali vetrovi nikako nisu pogodovali“, objašnjava Kurunci.
Na području Kikinde pod pšenicom je jesenas zasejano oko 15.000 hektara. Za razliku od žita, uljana repica na većini parcela uopšte nije nikla, pa su je kikindski ratari presejali.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor