Sve više poljoprivrednika prelazi na povrtarstvo (SRB)

Šumadijska opština Knić specifična je po proizvodnji povrća i rasada a sve više poljoprivrednika prelazi na povrtarsku proizvodnju, jer je isplativija i nude se dobri uslovi kako za plasman tako i za početak proizvodnje.
Miloljub Milojević se već deset godina u selu Oplanić kod Knića bavi proizvodnjom rasada paprike, paradajza i krastavaca na oko pet ari pod plastenicima.
“Imamo 15 000 paradajza, isto toliko imamo i pikirane paprike, u kontejnerima kojih imamo oko 300, imamo još od 200 do 300 gajbi rasada na čupanju, zavisi kako kad. Semena su skupa, recimo za ovaj supstrat zemljišta sam dao 80 000 dinara, onda uračunajte i 50 metara drva od po 35 evra za grejanje plastenika, onda semena… Ovo sve ne može bez 5000 evra ulaganja ali ima zarade i nije to loše samo što je veliki ulog i velika obaveza, rad i veliki rizik. Imamo stalne kupce za prodaju, otvorili smo tržište, radimo već dugo i to je sve kvalitetno, sve su to originalna semena”, rekao je Miloljub Milojević, poljoprivrednik.
Miloljubova snaja Svetlana se isto bavi proizvodnjom rasada ali i povrća. Kažu da jedno drugom nisu konkurencija iako su primetili porast poljoprivrednika koji sve više prelaze upravo na proizvodnju povrća u Kniću.
“Sezona traje oko četiri meseca. Najviše posla ima oko pikiranja čaša, oko održavanja rasada, oko zalivanja… Oko 100 000 paprika imamo što u kontejnerima, što pikirane u čašama, što u gajbama… Paradajza imamo iz više tura od po 15 000. Imamo i oko 5000 krastavaca i lubenica i dinja oko 3000. Kada rasprodamo rasad onda rasađujemo paradajz i posle ga prodajemo na pijaci. Pored toga sadimo 2 hektara krompira i dva hektara kupusa”, izjavila je Svetlana Milojević, poljoprivrednica.
Na teritoriji opštine Knić ima oko 26 hiljada hektara obradivih površina a više od polovine odlazi na povrtarsku proizvodnju dok se 20 hektara nalazi pod plastenicima.
Ove godine potpisano je još 120 ugovora za proizvodnju kornišona. Do kraja godine u Kniću očekuju potpisivanje i ugovora sa poljoprivrednicima za proizvodnju paprike i jagoda.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor