Trihineloza u Starim Banovcima – preduzete sve mere (SRB)

Veterinarska inspekcija je sprovela vanredni inspekcijski nadzor u Starim Banovcima kod svih osoba i subjekata za koje je od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dobila obaveštenje da su mogući izvori trihineloze i preduzela sve potrebne mere, a protiv odgovornih osoba će biti podneta i prijava nadležnom tužilaštvu.
Vanredni inspekcijski nadzor sproveden je odmah po dobijanju pomenutog obaveštenja da se kod sedam osoba sumnja na zaraženost trihinelom spiralis (trichinella), a tokom istrage je utvrđeno da svinjsko meso koje je mogući izvor bolesti, potiče od svinja sa porodičnog gazdinstva iz Starih Banovaca.
Životinje su zaklane na nepropisan način u objektu mesare Darka Dražete iz Starih Banovaca koji, inače, nije odobren u Upravi za veterinu za delatnost klanja životinja, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Iz tih razloga je povučeno iz prometa i upućeno na neškodljivo uklanjanje oko 80 kilograma prerađevina od mesa, a uzorci su takođe poslati u laboratoriju radi pregleda metodom veštačke digestije.
Na osnovu prispelih rezultata laboratorijskih analiza, utvrđeno je da je meso uzorkovano na gazdinstvu iz Starih Banovaca (mleveno meso, kobasice) pozitivno na prisustvo larvi Trićinellae spiralis, a u toku dana se očekuju i rezultati ostalih uzoraka.
Veterinarska inspekcija će protiv odgovornih osoba za ovo delo, a u skladu sa ovlašćenjima, podneti prijavu nadležnom tužilaštvu za krivično delo iz člana 256. KZRS – stavljanje u promet škodljivih namirnica, kao i prijavu nadležnom prekršajnom sudu zbog obavljanja neregistrovane delatnosti (u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru).
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za veterinu, ovom prilikom, još jednom apelovali na potrošače da meso i proizvode od mesa kupuju isključivo u odobrenim objektima.

Izvor: RTV

Foto: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor