Čuveni banjalučki trapist otišao za Švedsku (BIH)

Prva pošiljka originalnog sira trapista isporučena je prije nekoliko dana za Švedsku. Iz Zemljoradničke zadruge Livač, koju je osnovao Caritas Banjalučke biskupije i koja je licencirana za proizvodnju ovog nadaleko čuvenog banjalučkog proizvoda, zadovoljni su da je počeo izvoz u Švedsku.

Draženko Budimir, direktor Zadruge Livač, kaže da je proizvodnja trapista pokrenuta 1882. godine u samostanu Marija Zvijezda, prenosi Agroportal.

– Ujutro se mlijeko prima zatvorenim sistemom. Potom se mlijeko prebacuje u siranu i dodaju se francuske kulture. Formira se gruš. Sir odlazi u kadu, presa se, potom stavlja u kalupe. Odstoji nekoliko sati. Dan kasnije se stavlja u salamuru. Nakon toga, tri mjeseca u zrioni. Okreće se svakog dana ručno i čisti da ne bi došlo do pojave plijesni.

Naziv i porijeklo sira potječu iz francuskog samostana. Proizvodnja se poslije proširila po ostalim trapističkim samostanima širom Evrope. Redovnici trapisti, podsjeća Budimir, pokrenuli su krajem 19. stoljeća proizvodnju piva i sira, osnovali prvu ortopediju, izgradili prvu hidrocentralu.

Livač dnevno proizvede sto kilograma sira. Nekad rade i duple ture pa izađu na dvije tone sira mjesečno. Za to je potrebno 20.000 litara mlijeka. Za krajnju fazu, za jedan kilogram sira trapista potrebno je deset litara punomasnog, neobranog mlijeka.

 

Izvor: ekapija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor