Za industriju šećera pomoć stigla prekasno (HR)

Na ugovorenim obradivim površinama Tvornice šećera Osijek, tvrtke iz sustava Žito grupe, u tijeku je proljetna sjetva šećerne repe. Kako ističe Josip Bičvić, član Uprave te tvrtke, interes za sjetvu šećerne repe nešto je niži u odnosu na prošlu godinu, a smanjenje je uvjetovano prije svega lošim prinosom i kvalitetom šećerne repe 2018. godine, zbog čega je dio proizvođača smanjio površine pod ovom kulturom.- Prošle godine imali smo zasijanu repu na 14.100 hektara, dok ove godine procjenjujemo da će u Hrvatskoj biti zasijano oko 12.500 hektara, što je smanjenje za oko 1600 hektara, ili 11 %. No, kako je ovogodišnja sjetva šećerne repe još u tijeku teško je dati konačne brojke – ističe Bičvić i dodaje kako su potrebe kapaciteta Tvornice šećera Osijek, ovisno o prinosu, na razini 8500 do 9000 hektara, a razliku će u ovoj kampanji nadoknaditi s preradom sirovog šećera kako bi popunili proizvodne kapacitete.
Bičvić je prokomentirao i zadnje poteze Vlade RH koji se odnose na pomoć industriji šećera, a koji će sigurno utjecati na interes proizvođača za bavljenje proizvodnjom šećernom repom.
– Potezi Vlade RH u svakom su slučaju pozitivna i hvalevrijedna pomoć, ali i snažan signal da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH stoje iza proizvođača šećerne repe i industrije šećera. Oni će sigurno pomoći oporavku površina u idućem razdoblju, no za 2019. godinu ta pomoć je došla malo prekasno – zaključio je sugovornik i pojasnio kako proizvođači sjetvu šećerne repe moraju planirati već krajem ljeta tekuće godine, za iduću 2020. godinu zbog pripreme tla i narudžbe sjemena, tako da se proizvođači koji su i željeli, nisu mogli pripremiti kako bi povećali sjetvene površine u ovoj godini. No, vjerujemo da će znatno povećanje uslijediti 2020. godine.S obzirom na to kako uskoro kreće i sjetva ostalih proljetnih kultura Josip Bičvić je izjavio kako je najveće zanimanje za sjetvu kukuruza.
– S obzirom na vrhunske prinose koje su proizvođači imali prošle godine, i ove godine najveći je interes za sjetvom kukuruza. Soja će standardno biti na visokoj razini zasijanih površina, s obzirom na stabilne prinose i visoke otkupne cijene proteklih nekoliko godina – pojasnio je Bičvić, i dodao kako se očekuje smanjenje sjetve suncokreta na razini od desetak posto, ponajprije izazvano niskom otkupnom cijenom u 2018. godini.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor