Setva na veresiju (SRB)

Poljoprivrednici se uveliko pripremaju i čekaju lepo vreme da počnu setvu ratarskih kultura. Cena semena nekih kompanija znatno je niža nego 2018, zbog čega je setva ove godine jeftinija za oko deset procenata, smatraju stručnjaci. Ipak, većina ratara troškove setve plati tek nakon dospevanja useva.
Većina šabačkih poljoprivrednika pripremila je zemljište za prolećnu setvu.
Predrag Prica iz Jevremovca, ovog proleća posejaće tri hektara kukuruza i suncokreta.
„Možda sutra, prekosutra. Seme jesam obezbedio, jedino što nisam naftu”, kaže Predrag.
Poljoprivrednici se uglavnom odlučuju za setvu hibrida stranih kompanija. Seme kukuruza je jeftinije nego lane.
„Cene semenske robe pojedinih kuća su znatno jeftinije, u odnosu na prošlu godinu. Cene zaštitnih sredstava ostale su iste, nisu se menjale. I cene mineralnih đubriva su nešto više u odnosu na prošlu godinu”, objašnjava Dragana Petrović, zaposlena u poljoprivrednoj apoteci.Zbog suše u letnjim mesecima, povećavajuju se površine pod suncokretom, koji dobro podnosi visoke temperature.
Savet poljoprivrednicima je da ne žure sa setvom i pažljivo biraju sorte kukuruza.
„Treba imati iz različitih grupa semana. Dakle, sa kraćom vegetacijom, i sa srednjom, i sa dužom, da bi se ove turbulentne godine, koje su iza nas su pokazale da ljudi moraju da imaju stabilnu struktru”, napominje Darko Simić iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Šabac.
U zemljištu je dovoljno vlage, a u džepovima malo novca. Zbog toga se i ove godine ratari uglavnom zadužuju za repromaterijal, koji plaćaju nakon skidanja useva.

Izvor: RTS

Foto:  Pixabay (Hans)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor