Ivanjički krompir – retkost na čačanskoj pijaci (SRB)

U trgovinama i na pijacama, povrće je ovog meseca bilo za trećinu skuplje nego u martu prošle godine, a ivanjički krompir postao je redak i skup proizvod čak i na čačanskoj pijaci.
Na čačanskoj pijaci raznovrsna ponuda povrća od lokalnih proizvođača. Mlada zelena salata, luk i rotkvice prodaju se po prošlogodišnjim cenama. To se povrće najviše i kupuje.
Skuplji je prošlogodišnji luk koji se prodaje po sto dinara za kilogram i krompir – od 50 do 70 dinara. Uvozno povrće je dosta skuplje a najskuplje su paprike – 350 dinara.
Nepovoljne vremenske prilike u junu i julu prošle godine umanjile su rod povrća u selima oko Zapadne Morave. Rod krompira u domaćinstvu Gordane Cvetković u Zablaću bio je znatno slabiji od očekivanog.
Kišno leto uticalo je na rod, a kasnije i na rast cena pojedinog povrća, ističe Snežana Marković Đurović iz Centra za razvoj sela:
„Bile su velike kiše, potom sunce, mnogi poljoprivredni proizvođači nisu mogli da zaštite svoje useve i nisu ih adekvatno zaštitili, pa je došlo do smanjenja prinosa i kvaliteta voća i povrća.”
Na cene utiču i promenjene navike kupaca, tvrdi Zoran Nikolić, zaštitnik potrošača iz Kragujevca:
„Mi smo u nekom periodu jeli zimnicu, kisele krastavce, kupus, turšiju, a ne sveže povrće. Samim tim i trgovci apsolutno razumeju potrebe tržišta i shodno tome formiraju cene – to je prost zakon ponude i potražnje.”
Najveće promene poslednjih godina zabeležene su u proizvodnji krompira, pa je Srbija od izvoznika postala značajan uvoznik i to iz Nemačke, Belgije, Holandije. Zato je ovaj ivanjički krompir na čačanskoj pijaci redak i skup proizvod.

Izvor: RTS

Foto:Pixabay (Couleur)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor