Presjek sedmice 18.03.–22.03.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ

U odnosu na prethodnu sedmicu cijena kukuruza na domaćem tržištu nije se mijenjala. Zvanično trgovanje zabilježeno je za vještački suv kukuruz po 0.28KM/kg+pdv.Nešto manje interesovanje tokom sedmice vladalo je za uvozom kukuruza iz Srbije, gdje je cijena ostala nepromjenjena. Sistem InfoCentra bilježi zvaničnu realizaciju za prirodno suv kukuruz po 141.00Eur/t (FCO KUPAC-Bijeljinska regija). Sa tržišta Hrvatske u sistem su pristizale ponude za kukuruz ali po i dalje višim cijenama u odnosu na okruženje.

PŠENICA

Ni ove sedmice nije bilo promjene u cijenu pšenice na domaćem tržištu. Pregovori za pšenicu domaćeg porijekla vođeni su po 0.35KM/kg+pdv. Nešto veća izvozna ponuda sa tržišta Srbije obilježila je ovu sedmicu. Zvanične realizacije zabilježene su za merkantilnu pšenicu po 189.00Eur/t kao i poboljšivač po 192-195.00Eur/t (SRB/BIH).
Izvozne cijene kao i ponude sa tržišta Mađarske i Hrvatske stagniraju. Sistem bilježi pregovore za pšenicu A kvaliteta iz Mađarske po 203-208.00Eur/t (HU/BIH)

JEČAM

Aktuelna ponuda ječma sa tržišta Srbije obilježila je i ovu sedmicu, cijena je bila u blagom padu. I pored pada cijene nije bilo interesovanja za kupovinom. Izvozne ponude tokom sedmice išle su po 183.00Eur/t (SRB/BIH)

STOČNO BRAŠNO

Ponuda stočnog brašna na domaćem tržištu zadovoljava potrebe kupaca, cijena stagnira.
Veće interesovanje vladalo je za uvozom stočnog brašna sa tržišta Srbije gdje je zabilježen pad cijene. Tokom sedmice zvanično trgovanje za stočno brašno išlo je po 115-116.00Eur/t (SRB/BIH). I dalje je smanjena ponuda stočnog brašna sa tržišta Hrvatske, uglavno se isporučuje stalnim kupcima po 125.00Eur/t (HR/BIH)

SOJINA SAČMA

Fabrička cijena sojine sačme Bimal nije se mijenjala za ovu sedmicu. Stabilna cijena na domaćem tržištu zadržala se i za sojinu sačmu 46% proteina, Brazil rinfuz. Zvanično trgovanje zabilježeno je za sojinu sačmu 46% proteina Brazil, rinfuz po 0.665KM/kg+pdv (FCO KUPAC).
U odnosu na prethodnu sedmicu cijena sačme u luci Kopar stagnira.

 

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor