Presjek sedmice 18.03.–22.03.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ

Cijena kukuruza na domaćem HR tržištu u blagom je padu u odnosu na prošlu sedmicu. Slabija je ponuda robe, proizvođači odlažu prodaju. Pregovori za kukuruz vještački suv na istočnim paritetima vode se po cijeni do 0.93-1.00Kn/kg+pdv, dok se na zapadnim paritetima isti kukuruz pregovara do 1.04Kn/kg+pdv. Interes za kupovinom od strane izvoznika je poprilično smanjen. Jaka cijena u izvozu trenutno je glavni razlog za to. Kukuruz se u izvozu realizovao po 139-140.00Eur/t(HR/SRB(Kosovo)).

PŠENICA

I ovu sedmicu obilježila je manja ponuda pšenice na domaćem tržištu. Prema informacijama koje su pristizale u Sistem, zabilježeni su pregovori za pšenicu sa 72hl po 1.35Kn/kg+pdv. U izvozu prema Bosni, nudila se pšenica boljeg kvaliteta, cijena nije bilježila značajniju promjenu.

STOČNO BRAŠNO

Odnos ponude i potražnje za stočnim brašnom, na domaćem HR tržištu, su izjednačeni. Tokom sedmice, stočno brašno se uglavnom isporučivalo stalnim kupcima, po ranije sklopljenim ugovorima i to po cijeni od 1.15-1.20Kn/kg+pdv. Visoke izvozne cijene stočnog, i ove sedmice, glavni su razlog slabije trgovine u izvozu.

SOJINA SAČMA

Ponuda sojine sačme na domaćem tržištu zadovoljava potrebe kupaca, cijena nije bilježila promjenu. U zavisnosti od pariteta, pregovarala se cijena do 2.52Kn/kg+pdv. Izvozna cijena sojine sačme u luci Kopar ostala je na prošlonedeljnom nivou. Ponude za FCO Kopar išle su od 316.00Eur/t (HR/EU).

 

Foto: pixabay

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor