Presek nedelje 18.03.-22.03.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ
Kada je promet kukuruza u pitanju ova nedelja je protekla bez većih promena , a cena je stagnirala. Većina ponuđača i dalje odlaže prodaju nadajući se oporavku cene u narednom periodu.Kupci su uglavnom bili domaći potrošači, trgovačke kuće i izvoznici na barže.

PŠENICA
Tokom ove nedelje nije bilo bitnijih promena na tržištu pšenice: kupci se i dalje je najčešće interesuju za pšenicu mlinskog kvaliteta do čije ponude se teže dolazilo, dok se ponuda uglavnom odnosila na pšenicu nižeg hektolitra i stočnog kvaliteta.

SOJA
Odsustvo izvoza, mala domaća potrošnja i snižavanje otkupne cene kod jednog od najvećih domaćih prerađivača (Victoria oil a.d.) i ove nedelje doprinose daljem padu cene. Kupci su bili domaći prerađivači i trgovci.

SOJINA SAČMA
Mala potražnja domaćih kupaca i pad cene soje zrna ove nedelje utiču na pad cene sojine sačme.

SUNCOKRETOVA SAČMA
Aktuelan vagonski izvoz u pojedinim domaćim uljarama utiče na manjak operativne robe na tržištu, i povećanu potražnju. Neke uljare su podigle fabričku cenu na 23.00din/kg+pdv. Za kupovinu su bili zainteresovane mešaone stočne hrane i domaći trgovci.

STOČNO BRAŠNO
Trend pada cene pšeničnog stočnog brašna nastavljen je i ove nedelje. Interesovanje kupaca je i dalje slabije, a ponuđači su spuštali cene kako bi postigli realizaciju.

MINERALNO ĐUBRIVO
Ove nedelje najviše su se tražile azotne formulacije mineralnih đubriva: AN-Rusija, SAN-Pančevo i KAN-Pančevo. Ponuda je velika, ponuđači nastoje da u ovoj sezoni prodaju sve raspoložive količine tako da cene imaju tendenciju pada. Kupce je najčešće zanimao AN-Rusija pakovanje 25/1, tako da se big bag pakovanja prepakuju na manja, a od nedelje se očekuje i prispeće AN-Kutina 25/1. Cena stagnira, kao i za NPK 3×16-Rusija i ostale NPK formulacije. Urea-Rusija je takođe tražena, operativne količine se smanjuju, a cena za sada stagnira. Sistem je zabeležio realizaciju AN-Rusija, UREA-Rusija,SAN-Pančevo,25/1 i NPK 8x15x15 Eliksir, 25/1.

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor