Ratari oru – repicu (SRB)

Zbog suše u Vršcu moraju da preoravaju čak 90 odsto oranica
OD oko 500 hektara uljane repice, koliko je letos posejano u vršačkom ataru, ona je nikla na samo pedesetak hektara! Ratari su, stoga, prinuđeni da ovih dana čak 90 odsto zasejanih površina preoravaju, kako bi njive pripremili za setvu drugih kultura. To im je donelo samo – gubitke.
Razlog što je repica podbacila je isključivo suša. Stručnjaci kažu da je vlaga nedostajala još tokom setve, a imajući u vidu da se ni za naredni period ne najavljuju veće kiše, pitanje je šta će biti sa parcelama koje su dosad uspele da opstanu.
– Izvesno je da će se broj površina pod ovom kulturom još smanjiti, jer biljke nisu u najboljoj kondiciji, a nema ni neophodne kiše. Jednostavno, ova godina nije pogodovala uljanoj repici, kao prošla – ističe Eugen Baba, iz vršačkog “Agrozavoda”.
Pročitajte još – Ko je uzurpirao njive, kajaće se
Lane je repica bila najrodnija od svih kultura. Prinos je dostizao i do 3,5 tone po hektaru, a cena za kilogram bila oko 36 dinara. To je mnoge ratare motivisalo da prošlog leta repicom zaseju znatno veće površine, ne sluteći da će doživeti pravi kolaps.
– Na gubitku smo, u proseku, oko 17.000 dinara po hektaru, računajući kupovinu semena i nafte, koju smo potrošili tokom pripreme oranica, setve i preoravanja. Problem je i što nas sada očekuje nova setva, za koju ne znamo kako će proći, upravo zbog nepovoljnih vremenskih ulova – objašnjava Zlatko Zarkula, predsednik udruženja “Vršački ratari”, kome je od sedam hektara repica nikla na samo jednom.On kaže i da sve ostale kulture trpe zbog nedostatka vlage, pa su i pšenica i pivski ječam u problematičnom stanju.
IZVOZ
ULjANA repica je lane pretežno plasirana na strano tržište, gde se prerađuje u jestivo ulje. Zato je i dostigla dobru cenu. Baba, međutim, smatra da je ove godine neće biti dovoljno za izvoz, kao i da neće dostići veću otkupnu cenu od lanjske, jer se u Srbiji od nje pravi samo biodizel

Izvor: Naslovi Net

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor