Fabrika duhana Mostar otišla za 3,5 miliona KM (BIH)

Dug Fabrike iznosi oko 19 miliona KM.Zgrada bivše Fabrike duhana Mostar sa svim pripadajućim zemljištem, preduzeća u kojem Vlada FBiH raspolaže sa 67 posto kapitala, sredinom prošle sedmice prodata je javnim nadmetanjem u Općinskom sudu Mostar. Bivša Fabrika prodana je za 3,5 miliona maraka, a kupac je preduzeće TPV iz Zenice.
Radnici bez komentaraPotencijalni kupci osim TPV-a bili su jedna mostarska kompanija i fizičko lice, također iz Mostara. Od nekadašnjeg giganta čiji uposlenici vole kazati kako su u poratnim godinama hranili pola Mostara”, oko 130 bivših uposlenika potražuje dug, kao i brojni drugi pravni subjekti.
Zbog toga su advokati tokom javnog nadmetanja ulagali prigovore, nezadovoljni iznosom za koji su nekretnine prodate. Oni su zahtijevali da se prodaja proglasi neuspjelom, tvrdeći kako samo porezni dug iznosi oko deset miliona maraka sa kamatama. Potraživanja ostalih povjerilaca procijenjena su na oko devet miliona.
Dio bivših radnika ranije je prodao mašine prethodno korištene za proizvodnju cigareta. Njihova cijena iznosila je milion i 176 hiljada maraka. Proces prodaje Fabrike duhana započeo je prije pet i po godina, a vrijednost kompleksa na južnom izlazu iz Mostara tada je procijenjena na 21 milion maraka. Premda smo pokušali kontaktirati nekoga od radnika, niko od njih nije bio zainteresovan za davanje izjava. Kupac u zadanom roku mora uplatiti sredstva, a ukoliko TPV eventualno odustane, prednost bi imao drugorangirani.
Odnos VladeZa Fabriku duhana Mostar godinama se u kuloarima vežu različite teorije. U najkraćem, nekadašnjeg giganta ugušila je politika. Proizvodnja je stala još prije 12 godina, a ne treba zanemariti ni nekoliko neuspješnih pokušaja privatizacije.
Najdalje se otišlo 2008. kada je Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH neposrednom pogodbom svoj udio prodala bugarskom Pazardžik-BT AD. Godinu kasnije ugovor je raskinut zbog neispunjenja obaveza. Vlada FBiH u ovom slučaju ponašala se čudno, u najmanju ruku.

Izvor: oslobodjenje.ba

Foto: pixabay

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor