Kozji sir u hrastovoj kori (SRB)

Sedamdesetpetogodišnji penzioner Momčilo Budimirović iz Glušaca kod Bogatića, već dvadeset godina gaji koze. Od mleka pravi sedam vrsta sireva, a najpoznatiji je u hrastovoj kori, koji je na sajmovima u zemlji višestruko nagrađivan.
Za kilogram jedinstvenog kozjeg sira u hrastovoj kori sa plesnima i lekovitom biljkom čubar potrebno je oko osamanest litara mleka. Posle vađenja iz kalupa, u komori zri oko tri meseca.
„To su prirodni proizvodi, hrastova kora, prirodni proizvod, čubar, kao biljka lekovita začinska koja im daje ukus, i sam način i postupak dobijanja sira, daje garanciju da ćemo dobiti takav proizvod koji se ocenjuje kao vrlodobar. Ono što hoću da naglasim, taj sir je aposlutno zdrav bez ikakvih aditiva”, tvrdi Momčilo Budimirović iz Glušaca.
Na seoskom imanju u Glušcima, Momčilo uz pomoć sina gaji pedeset francuskih alpskih koza. U punoj muži, dnevno proizvedu i do 15 kilograma jedinstvenih sireva.
„Ustajem u četiri, pola pet. U šest sati smo već na farmi. Vrlo brzo završavamo poslove na farmi, i krećemo u mlekaru, tako da to sve u toku dana, lagano i elegantno, bez mnogo napora, uradimo. Mleka preradimo izmedju 120-170 litara. Nemamo dovoljno na svojoj farmi, pa kupujemo sa strane od naših prijatelja”, objašnjava Momčilo Budimirović iz Glušaca.
Za plasman Mačvani ne brinu, i većinu sireva prodaju stalnim kupcima. Sa načinom uzgoja koza i specifičnom proizvodnjom uz različite dodatke, upoznao se i ambasador Nemačke, Tomas Šib.
„Oduševljen sam idejom da se već tako dugo proizvodi ovaj sir koji nađe svoje kupce pre svega u dobrim restoranima u Beogradu. Ima tu mnogo kreativnosti i mnogo truda i rada, što me zaista impresionira”, kaže Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji.
Proizvodnju sireva, Budimirovići su usavršavali nekoliko godina. Želja im je da uz pomoć evropskih fondova, prošire stado i sagrade novi objekat za preradu mleka.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor