Jabuke iz Topole preživele grad, ali ne i tržište (SRB)

Prošla godina za voćare u Topoli bila je najlošija u poslednjih nekoliko decenija. Nevreme je uništilo gotovo celukupan rod voća, a preostalo nemaju kome da prodaju. Jabuke su u celoj Evropi izuzetno rodile. Povećana je ponuda, a voćari iz Topole upozoravaju da su zbog velikog uvoza, primorani da svoje voće prodaju u bescenje. Zabrinuto ulaze u narednu sezonu, jer im, kažu, treba nekoliko dobrih godina da pokriju gubitke.
Jabuke u topolskom kraju, preživele su grad, ali ne i tržište. Niska cena na početku otkupa primorala je mnoge voćare i da odustanu od berbe.
“Po nekoj pristojnoj ceni, od 21, 22 dinara samo smo uspeli da prodamo vagon, tj. 10 tona. To je negde oko 200 do 210 hiljada dinara, a samo veštačko đubrivo koje smo bacili, plaćeno je 350 hiljada dinara”, kaže Nikola Vujić iz Vinče.
Prva i druga klasa lane je prodavana po pedeset dinara. Čekajujći bolju cenu, mnogi su, celokupan rod smestili u hladnjače. Sada sve prodaju, kao industrijsku jabuku, po četiri dinara za kilogram.
Petnaest kilograma jabuka jeftinije je od ambalaže. Drvena gajbica košta 70 dinara.
“Najveći problem je možda uvoz inostrane jabuke. Našu jabuku ne žele da uzmu, a ono što uzmu, gledaju baš svaku sitnicu”, kaže Lazar Đorđević iz Vinče.
Izvozne procedure su pooštrene, traže se plodovi dobrog kvaliteta, ali i izgleda. Zbog grada, samo pet odsto prošlogodišnjeg roda, moglo je da zadovolji te uslove.
“Postoji rešenje, protivgradne mreže, ali mi trenutno nemamo sredstava”, kaže Đorđe Stevanović iz Vinče.
Zato je Opština sa ministarstvom poljoprivrede, bankama i osiguravajućim kućama, pokrenula projekat za nabavku protivgradnih mreža.
“Poljoprivrednicima dajemo na 10 godina kredite sa subvencionisanom kamatom. Znači fiksna stopa 3,7 odsto na godišnjem nivou, a država vraća 50 odsto subvencija”, kaže Dragan Jovanović, predsednik SO Topola.
Topola je, naveće voćarsko područje u Srbiji. Od oko 5.000, protivgradnom mrežom pokriveno je 250 hektara. I dok preračunavaju štetu, voćari već spremaju zasade za novu sezonu i očekuju veću brigu nadležnih.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor