Bespovratna sredstva za razvoj zadruga (SRB)

Država je spremna da i ove godine konkretno bespovratnim sredstvima pomogne domaćine Srbije, izjavio ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, prilikom posete opštini Ada u Severnobanatskom upravnom okrugu.
“Potrebna nam je zadruga da objedini domaćine, da za njih kupi i proda, da odradi sve ono što ne mogu sami, da je operativna i pouzdana, da joj veruju zadrugari, a onda će u nju poverovati i selo. Nema zadruge bez sela ni sela bez zadruge”, izjavio je Krkobabić i dodao da su “red, rad i novac preduslov za uspeh”.
Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, prof.dr Milovan Mitrović, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, kao i predstavnici poljoprivrednih službi i zemljoradničkih zadruga iz pomenutog okruga, saopšteno je iz Kabineta ministra Krkobabića.
Mitrović je podsetio prisutne da je zadruga pogodan način organizovanja jer je ekonomski, socijalno i kulturno samoodrživa i pravi je način za uvođenje inovacija u poljoprivredi, sa višestrukim efektima na stanovništvo.
Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki zahvalio je ministru na poseti i ulaganju države u jedinu zadrugu u opštini Ada kojoj gravitira čak 150 porodica. Predsednik je uverio prisutne da će se ovim investicijama još više poboljšati rad ove uspešne zadruge i ubrzati njen napredak, a da će lokalna samouprava uvek pružiti pomoć i podršku ovoj i svim budućim zadrugama.
Krkobabić je sa svojim saradnicima obišao i selo Utrine i zemljoradničku zadrugu “Utrine Obornjača”, jednu od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.
Selo Utrine ima oko 900 stanovnika, oko 80 odsto Mađara, i zadruga sa svojih 50 članova i 140 kooperanata predstavlja stožer ovog kraja.
Na pitanje ministra meštanima “Šta bi bilo da ne postoji ova zadruga?” odgovor je bio da ne bilo ni sela.
Zadruga “Utrine Obornjača” predstavlja glavni privredni subjekat ovog kraja i od 1990. godine se bavi proizvodnjom, prodajom i otkupom poljoprivrednih proizvoda (kukuruz, pšenica, suncokret, ječam).
Iz prošlogodišnjeg državnog Programa za razvoj zadrugarstva dobila je 5 miliona dinara za analizator sa štampačem i modulom za merenje hektolitarske mase žitarica.
Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov izjavio je da je ova zadruga dokaz da su ova sredstva došla u pravo vreme na pravo mesto i da je mestima, poput ovog, potrebna ista pažnja kao i jugu Srbije. Prema njegovim rečima, ovakve akcije su jedini način da mladi ljudi sa svojim porodicama ostanu u ruralnim sredinama.
Direktor “Utrine Obornjača” Novak Atila istakao je koliko je ova mala laboratorija za analizu kvaliteta žitarica doprinela da zadruga krene u korak sa savremenim potrebama i tehnološkim napretkom koji je imperativ savremenog poslovanja.
Analize kvaliteta žitasu preduslov za odgovarajuću klasifikaciju preuzetih proizvoda, koji se nakon pravilnog razvrstavanja mogu prodati po znatno povoljnijim cenama stvarajući tako dodatnu zaradu za kooperante i zadrugu.
Ove godine u Budžetu Republike Srbije planirano je novih 700 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu. Konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava starim, novoosnovanim i složenim zadrugama biće raspisan u prvoj polovini godine

Izvor: RTV

Foto: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor