“Eko mlekara” primer dobre prakse (SRB)

Male i privatne mlekare su retkost u zapadnobačkom okrugu, a one koje uglavnom uspešno rade i imaju kvalitetne proizvode, a primer dobre prakse je jedina u apatinskoj opštini “Eko mlekara Preradović” iz Svilojeva. …
Ova firma zapošljavaja dvadesetak radnika, a uz mlekaru imaju i svoje pekarske proizvode. Ključ poslovnog uspeha vide u porodici, koja je oslonac u svemu.
Širokom paletom proizvoda koji se rade po najsavremenijim standardima našli su mesto na tržištu.
Proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda je isplativa, ukoliko za svoju poslovnu ideju imate prvo podršku porodice, ističe Vlado Preradović, koji je pre dve decenije krenuo sa ovim poslom da bi danas imao mini- eko mlekaru, u kojoj se sve radi po najsavremenijim standardima. Kvalitetom i širokom paletom proizvoda osigurali su svoje mesto na tržištu.
“Imamo svoje moprodajne objekte i mušterije u opštini Apatin. Radimo i veleprodaju, a snabdevamo picerije i pekare do Beograda. Proizvodimo pasterizovano mleko, jogurt, sireve, kačkavalj i pavlaku, tri vrste sitnog sira..”, kaže Vlatko Preradović, tehnolog u “Eko mlekari” Preradović u Svilojevu.
“Planiramo praviti papriku u pavlaci, kiselu pavlaku itd. Nedavno smo napravili i novu proizvodnu liniju. Bez porodice sve ovo ne bih nikada napravio. Tu su mi dva sina koja su me pratili i sve ovo prihvatili i mislim da smo za sada uspeli”, veli Vlado Preradović, vlasnik firme “Eko mlekara Preradović”.
Mesečno od kooperanata otkupe oko 90 hiljada litara mleka. Državne subvencije nisu koristili, ali razmišljaju o tome.
“Snabdevamo se sirovinom nešto u Svilojevu, tu gde je sedište mlekare, Prigrevica, Sombor, Deronje i nešto malo u Apatinu. Imamo svoje otkupne stanice, sve držimo pod kontrolom i nikakvih problema nema za sada. Sve to preko države i svi podsticaji za mleko od 7 dinara idu preko nas”, dodaje on.
“U Apatinu je i proizvodnja pekare, a ukupno imamo oko 19 radnika sa trgovcima i u proizvodnji. Od ovog posla može se živeti ukoliko se radi isključivo porodično”, ističe Vlatko.
U proizvodnom pogonu, dnevno se proizvede preko tri tone mleka i mlečnih proizvoda. Sirovinu nabavljaju od preko 50 porodica iz apatinske opštine, koje ih redovno snabdevaju mlekom.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (Couleur )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor