Počeli radovi na izgradnji pogona za plasman meda (SRB)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je danas u opštini Rača u Kragujevcu radove na izgradnji pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) “Naš med” koji će, kako očekuje, biti završeni u julu ove godine.
Brnabić je zahvalila predstavnicima opštine Rača jer su se borili za tu, kako je rekla, važnu domaću investiciju.
“SPOS je raspisao konkurs za lokalnu samoupravu koja će ponuditi najbolje uslove da oni naprave svoj pogon za otkup i pakovanje meda. Rača je pobedila i od 32 lokalne samouprave dala najbolju ponudu Savezu”, rekla je Brnabić.
Kako je dodala, Vlada Srbije je podržala taj “fantastičan” projekat iz više razloga.
SPOS je organizacija koja postoji više od 120 godina, podsetila je Brnabić i dodala da je vlada na taj način želela da pruži podršku organizacijama, udruživanju domaćih privrednika i poljoprivrednika i očuvanju tradicija, a pčelarstvo je, kaže, jedna od njih.
“Vlada Srbije je želela da podrži ovakav način udruživnja naših pčelara i da da primer svima ostalima da mogu da se udružuju i da su zajedno jači”, rekla je premijerka.
Dodala je da se nada da će u julu biti otvoren pogon i da će se sav originalni srpski med garantovanog kvaliteta slivati u Raču, a odatle na tržište Srbije i u izvoz.
Ona je danas obišla i radove na izgradnji deonice puta Rača-Lapovo, koji je važan jer, kako je pojasnila, direktno vodi na Koridor 10 i carinski terminal u Lapovu.
Navela je da će taj put svakako poboljšati kvalitet života ljudi i omogućiti da se u Raču dovedu investitori zato što će, ponovila je, biti omogućen direktan izlaz na Koridor 10.
“Radujem se da se u julu vratimo i otvorimo i put i pogon”, rekla je Brnabić.
Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović je istakao da je izgradnja pogona za prikupljanje i plasman meda “Naš med” veliki projekat i od velikog značaja za sve pčelare Srbije, jer će konačno moći, kaže, da plasiraju med bez posrednika na tržište.
“To će omogućiti ne samo bolju cenu, već i bolju poziciju na svetskom tržištu za srpski med koji je već poznat, ali ne onoliko koliko zaslužuje”, naveo je Živadinović.
Član veća opštine Rača za kapitalne investicije Aleksandar Senić je rekao da je ta opština u prethodnom periodu realizovala niz investija u saradnji sa vladom.
“Izgradili smo četiri nova mosta, rekonstruisali i pustili u rad dve zdravstvene ambulante, rekonstruisali jednu školu. U narednom periodu očekujemo da ćemo rekonstruisati i Dom zdravlja, proširiti vrtić i uraditi još najmanje 15 kilometara novih puteva”, rekao je Senić.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor