Presjek nedelje 25.3.-29.3.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ
Cijena kukuruza na domaćem BIH tržištu zadržala se na prošlonedeljnom nivou. Pregovori za kukuruz prirodno suv i dalje se vode po 0.28KM/kg+pdv. Uvoz kukuruza sa tržišta Srbije obavlja se slabijim intenzitetom. Cijena iz uvoza, je stabilna i ove sedmice. Sistem InfoCentra bilježi zvanične realizacije za prirodno suv kukuruz po 133.00Eur/t (SRB/BIH).

PŠENICA
Na domaćem tržištu smanjena je ponuda pšenice domaćeg porijekla. Ovu sedmicu obilježio je blagi pad izvozne cijene sa tržišta Srbije, a kao razlog se navodi pad cijene na domaćem SRB tržištu. Zvanična realizacija za pšenicu sa hektolitrom 72-73 zabilježena je po 178.00Eur/t (SRB/BIH)
Značajnijih promjena kada je u pitanju mađarsko tržište nije bilo. Pregovori za A kvalitet vođeni su po cijeni od 204.00Eur/t (HU/BIH)

JEČAM
I ove sedmice aktuelne su ponude ječma iz uvoza. Uglavnom interesovanje vlada sa kupovinom sa tržišta Srbije gdje se bilježi trgovanje po 183.00Eur/t, kao i pregovori po 181.00Eur/t (SRB/BIH).
Krajem sedmice pristigle su ponude ječma iz Mađarske ali zbog pariteta nije bilo interesovanja za kupovinom.

STOČNO BRAŠNO
Stagnacija u cijeni kao i ponudi stočnog brašna na domaćem tržištu obilježila je ovu sedmicu.
Zvanične realizacije za stočno brašno pšenično džakirano išli su po 0.27KM/kg+pdv.
I ove sedmice nastavljen je pad izvozne cijene sa tržišta Srbije za stočno brašno. Krajem sedmice, u Sistem su pristizale ponude za isto i po 110.00Eur/t (SRB/BIH)

SOJINA SAČMA
Fabrička cijena sojine sačme Bimal, bilježi blagi porast u odnosu na prethodnu sedmicu te se nudila na 0.67KM/kg+pdv. Početkom sedmice u luci Kopar zabilježen je blagi rast cijene sojine sačme, uslovljen porastom cijene na svjetskoj berzi. Zvanično trgovanje zabilježeno je za sojinu sačmu 46% proteina Brazil, rinfuz po 320-322.00Eur/t (SLO/BIH). Na domaćem tržištu sojina sačma Brazil rinfuz takođe bilježi blagi porast cijene uslovljen rastom cijene u luci Kopar. Zvanično trgovanje zabilježeno je početkom sedmice po 0.67KM/kg+pdv.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor