Presjek nedelje 25.3.-29.3.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ

U odnosu na prethodnu sedmicu, cijena kukuruza ostala je stabilna. Ponuđači nezadovoljni cijenama kukuruza odlažu svoju prodaju za naredni period. Zvanično trgovanje na istočnom paritetu zabilježeno je po 1.00Kn/kg+pdv, a pregovori na terenu na zapadnom paritetu vođeni su po 1.03Kn/kg+pdv.  Izvozne cijene kukuruza i dalje su jače u odnosu na ostala tržišta, te trgovina nije zabilježena.

PŠENICA

I tokom ove sedmice manja ponuda pšenice na domaćem tržištu. Kupci komentarišu da su za pšenicu standard kvaliteta spremni platiti od 1.30-1.35Kn/kg+pdv. Nešto veće interesovanje za kupovinom pšenice vladalo je od strane kupaca sa Kosova gdje je zabilježeno zvanično trgovanje po 200.00Eur/t (PR 12.5+%, HL 78), a pregovori vođeni i po 196.00Eur/t (HR/SRB-Kos)

STOČNO BRAŠNO

I dalje je manjak stočnog brašna na domaćem tržištu, cijena stagnira. Prema informacijama koje su pristizale u Sistem, pregovori za ovu sedmicu, vođeni su po 1.15Kn/kg+pdv.

I dalje zbog dosta većih cijena u odnosu na region,  trgovina prema Bosni odvija se slabijim intenzitetom.

SOJINA SAČMA

I pored porasta cijene sojine sačme u luci Kopar, cijena na domaćem tržištu za ovu sedmicu stagnira. Pregovori za FCO KUPAC zabilježeni su po 2.50Kn/kg+pdv.

Kao što je i navedeno, početkom sedmice došlo je do blagog porasta cijene u Kopru, pa su ponude za istu išle i do 324.00Eur/t (SLO/HR)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor