Više novca za razvoj poljoprivrede (SRB)

“Država će uložiti više novca u razvoj poljoprivrede i to će osetiti stočari, ratari, voćari, povrtari i drugi, kao i proizvođači meda”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska društva pčelara “Cvet Banata” u Lazarevu kod Zrenjanina.
“Imamo mnogo toga u poljoprivredi da uradimo. Sada imamo nešto više novca da ulažemo pošto smo stvari postavili na siguran temelj, kada smo zaustavili gašenje fabrika i pljačkaške privatizacije”, rekao je Vučić obraćajući se građanima.
Istakao je da država sada ima više novca koji može da uloži u poljoprivredi i to zahvaljujući građanima koji nisu verovali u laka obećanja tajkuna koji su opljačkali i uništili ovu zemlju.
Zahvalio je građanima što znaju da bez marljivog rada nema rezultata.
“Samo lakoverni veruju u jednostavne rezultate bez ikakvog truda. Kada smo 2014. krenuli u teške reforme, verovali ste u poštenje, a ne u lopovluk. Srbija će iz dana u dan biti sve bolje mesto za život”, naglasio je Vučić.
Istakao je da će fabrika “Linglong” u Zrenaninu biti najznačajnija investicija u tom gradu u poslednjih 50 godina.
“Mnogi iz Lazareva dobiće posao u toj fabrici i imaće bolju budućnost. To će značiti dramatične promene za Zrenjanin”, napomenuo je Vučić.
Suficit u budžetu u prva tri meseca iznosi 16 milijardi dinara, umesto planiranog minusa od 19 milijardi dinara, saopštio je Vučić.
Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je to za 35 milijardi dinara bolji rezultat ili za gotovo 300 miliona evra.
“Nastavlja se dalje oporavljanje Srbije i verujem da će ćemo u prvom kvartalu imati pristojan rast, a verujem da ćemo posebno u trećem i četvrtom kvartalu imati ogroman rast i da ćemo opet moći značajnije da povećamo plate i penzije”, naglasio je Vučić.
Podsetio je da je “Linglong” dobavljač guma za “Foksvagen” i istakao da će pokušati da dovede investiciju “Foklsvagena” u našu zemlju.
“Bili smo u konkurenciji osam zemlja, zatim pet u koju bi došao ‘Folksvagen’ i nadam se da ćemo ući u poslednje tri i posle u poslednje dve zemlje za izbor za investiciju. To bi bio najveći rezultat i onda bi mogao sa ponosom da kažem da sam svoj posao završio”, naglasio je predsednik Srbije.
Zahvalio je još jednom građanima na veri u modernu i pristojnu zemlju, Srbiju budućnosti.
“A, ja ću se truditi još neko vreme da se borim za Srbiju dok me ne smene. Živela Srbija, poručio je Vučić.
U poseti društvu pčelara u poseti je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Ovo društvo iz Lazareva osnovano je 2010. godine, kada je brojalo 16 članova, dok danas, kako je rekla predsednica društva Anica Batinić, ima 59 članova.
Batinić je za Tanjug kazala da društvo koristi podsticajna sredstva države, te da su u tom smislu prošle godine dobili 350.000 dinara budžetskih sredstava.
Na nivou udruženja “Cvet Banata” ima 2.700 košnica, a godišnje proizvedu između 20 i 30 tona meda.
Batinić je navela da planiraju da naprave pogon u Lazarevu u kojem će se med pakovati u malim pakovanjima manjim od kilograma, a koji će posle moći da plasiraju na elitna inostrana tržišta.
Prema njenim rečima, planira se i da se zaštiti geografsko poreklo suncokretovog meda, posebno banatskog, jer je, kako kaže, glavna proizvodnja upravo te vrste meda.
Navela je i da suncokretov med trenutno ima izuzetno nisku cenu, te da bi zaštita geografskog porekla pomogla da cena bude viša i da ljudi koji ga proizvode mogu od toga pristojno da žive, a ne da preživljavaju, kao što je slučaj sada.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor